Málnaszörp
sponsored links
Nemrégiben, mikor otthon voltunk, Anyuék finom málnaszörppel kínáltak minket, amit õk készítettek. Én is mindenképpen ki szerettem volna próbálni, mert nagyon ízlett. Öcsi el is mondta, hogy pontosan mik az arányok és a készítés folyamata. ...és én akkor büszkén mondtam is, hogy "Háhh! Megjegyeztem!" :D ...de mégsem. :D Így aztán telefonos segítséggel, de végül csak sikerült nekem is. Igaz, eredetileg 2 kg málnát ír a recept, de a nagy sütisütés és fagyasztás közepette, nekem most "csak" 1,4 kg volt, így ehhez arányosan csökkentettem a többi hozzávaló mennyiségét is. Közben kutakodtam a neten is és rátaláltam a szörp eredetijére Sherpánál. Utóbb rájöttünk, hogy Anyuék is ezt a receptet vették alapul, mert onnan jegyezték le. :) Mi nem tettünk bele citromot és szalicilsav helyett nátrium benzoátot használtunk, de ez a lényegen mit sem változtat, mert nagyon finom lett a szörp. :)
Hozzávalók:
1,4 kg málna
3,5 dkg borkõsav
1/2 kk. nátrium benzoát
1,4 l víz
Továbbá:
literenként 60 dkg cukor
- A málnát átmossuk, nagyjából lecsepegtetjük. A vizet felforraljuk, majd kihûtjük.
- Egy nagy -kb. 5 l-es- befõttesüvegbe tesszük a gyümölcsöt. Hozzáadjuk a borkõsavat, nátrium benzoátot és tiszta kézzel alaposan pépesítjük a málnát, közben elkeverjük a többi hozzávalóval.
- Felöntjük a vízzel, majd kis tálkát teszünk az üveg tetejére és napos helyre tesszük 5-7 napra.
- A szörpalapot sûrû szövésû szitán vagy tiszta anyagon átszûrjük, hogy a magokat eltávolítsuk, majd a visszamaradt "léhez" literenként 60 dkg cukrot adunk és addig kevergetjük, míg az teljesen feloldódik.
- Tiszta, száraz, jól záródó üvegekbe töltjük és mehetnek a kamrapolcra.
- Fogyasztáskor sima, vagy ásványvízzel tetszés szerint hígítjuk.
Én 3 és fél nap alatt késznek nyilvánítottam, mert igen nagy melegek voltak.
Nekem ebbõl a mennyiségbõl 3 l szörp lett. :) Jövõre minimum duplázni fogok. :D