Málnapudingos-csokoládés tönkölyszelet
sponsored links
Egy kedves ismerõsömmel megbeszéltük, hogy eljön hozzánk cicanézõbe. A párjával együtt õk is imádják a macskákat ? van is nekik 2 cirkányuk ?, úgyhogy mindenképp jó ötletnek bizonyult a látogatás. Az akkor éppen 3 hónapos Trygve ittléte volt persze a fõ apropó. :D
A nevezetes alkalomra beígértem egy kis süteményt, hiszen az ismerõsöm és a férje is mindig lelkesen lájkolják a blogos történéseket. Meg különben is, süti nélkül nem lehet tökéletes a macskázós délután. :D
Mivel tudtam, hogy õ is odafigyel arra, hogy mit eszik, úgy gondoltam, egy kicsit egészségesebb édességet készítek. Egy ideje mi is ilyen típusú sütiket fogyasztunk, legalábbis a fehér lisztet az esetek nagy részében igyekszem alakbarátabb hozzávalóra cserélni. A cukor kiváltása más édesítõre már bajosabb, a Kutyafül ui. különösen érzékeny a nyírfacukorra. Most sem azt használtam, mert akkor õ nem ehetett volna belõle, és nem mondhatta volna el, hogy ez a sütemény nagyon ízlik neki. :D Egyet kellett értenem vele, mert ez a könnyû tésztájú süti csak úgy eteti magát. A krém üde, nyárias zamata pedig kifejezetten jól esett a téli édességek után. :) A roppanós csokoládé pedig már csak hab volt a tortán, akarom mondani a sütin. :D Azt hiszem, megint új kedvenc született. :)
Úgy érzem, sikerült eltalálnom az ismerõsöm ízlését is, mert hipp-hopp elfogyott belõle néhány szelet, és nem bánta, hogy elvitelre is csomagoltam belõle. Másnap még a receptjét is elkérte a pogácsáéval együtt, amit szintén az õ kedvéért sütöttem. :)
Éva, nagyon örülök, hogy eljöttél, jó móka volt ez a közös, macskázós délután! :)
A nevezetes alkalomra beígértem egy kis süteményt, hiszen az ismerõsöm és a férje is mindig lelkesen lájkolják a blogos történéseket. Meg különben is, süti nélkül nem lehet tökéletes a macskázós délután. :D
Mivel tudtam, hogy õ is odafigyel arra, hogy mit eszik, úgy gondoltam, egy kicsit egészségesebb édességet készítek. Egy ideje mi is ilyen típusú sütiket fogyasztunk, legalábbis a fehér lisztet az esetek nagy részében igyekszem alakbarátabb hozzávalóra cserélni. A cukor kiváltása más édesítõre már bajosabb, a Kutyafül ui. különösen érzékeny a nyírfacukorra. Most sem azt használtam, mert akkor õ nem ehetett volna belõle, és nem mondhatta volna el, hogy ez a sütemény nagyon ízlik neki. :D Egyet kellett értenem vele, mert ez a könnyû tésztájú süti csak úgy eteti magát. A krém üde, nyárias zamata pedig kifejezetten jól esett a téli édességek után. :) A roppanós csokoládé pedig már csak hab volt a tortán, akarom mondani a sütin. :D Azt hiszem, megint új kedvenc született. :)
Úgy érzem, sikerült eltalálnom az ismerõsöm ízlését is, mert hipp-hopp elfogyott belõle néhány szelet, és nem bánta, hogy elvitelre is csomagoltam belõle. Másnap még a receptjét is elkérte a pogácsáéval együtt, amit szintén az õ kedvéért sütöttem. :)
Éva, nagyon örülök, hogy eljöttél, jó móka volt ez a közös, macskázós délután! :)
Hozzávalók 15 szelethez, 20x30cm-es tepsihez:
Tésztához:
10 dkg fehér tönkölybúzaliszt
5 dkg teljes kiõrlésû zabliszt
? cs. foszfátmentes sütõpor
10 dkg finomítatlan nádcukor darálva (vagy nyírfaporcukor)
5 tojásfehérje
1 tojássárgája
1,5 dl tejszín
Bevonásához:
10 dkg étcsokoládé (45% kakaótartalmú)
Krémhez:
40 dkg málna (lehet mirelit is)
15 dkg finomítatlan nádcukor (vagy nyírfacukor)
5 dl tej
1 cs. tejszínízû pudingpor (vagy gluténmentes, vaníliaízû pudingpor)
2,5 dl tejszín
5 zselatinlap
Díszítéshez:
étcsokoládé-forgács
friss málnaszemek (elmaradhat)
elkészítés:
- A tésztához a tejszínt lágy habbá verjük, elkeverjük a porcukorral, a tojássárgájával, majd kisebb adagokban, felváltva hozzáforgatjuk a sütõporral vegyített lisztkeveréket és az elõzõleg kemény habbá vert tojásfehérjét.
- A tésztamasszát kivajazott, liszttel beszórt tepsibe simítjuk, és elõmelegített sütõben készre sütjük. A sütõbõl kivéve rácsra tesszük, és a tésztát a tepsiben hagyjuk kihûlni.
- A tésztalap felületét egyenletesen bevonjuk a vízgõz fölött megolvasztott csokoládéval, majd dermedni hagyjuk.
- A krémhez 6 dkg cukorral ízesített málnát kis lángon, többször megkeverve sûrû lekvárrá fõzzük, majd szûrõkanálba öntjük és átpasszírozzuk, hogy ne legyenek benne magok. (20 dkg-nak kell lennie.)
- A többi cukorral ízesített 4 dl felforralt tejhez hozzáöntjük a maradék tejben csomómentesre kevert pudingport, és felfõzzük.
- A kész pudingot kicsit hûlni hagyjuk, majd összekeverjük a málnalekvárral, és folpackkal letakarjuk. Ha teljesen kihûlt, alaposan átkeverjük.
- A pár percre hideg vízbe áztatott, majd alaposan kinyomkodott zselatinlapokat egy kis tejkiöntõben felolvasztjuk.
- Hozzáadunk 4 evõkanál málnás pudingot, majd a zselatinos pudingot a többihez keverjük. A tejszínt habbá verjük, és azt is hozzáforgatjuk.
- A krémet a csokoládéval bevont tésztalapra simítjuk, majd pár órán át vagy másnapig hûtõben dermesztjük.
- Tálalás elõtt szobahõmérsékleten hagyjuk, majd felszeleteljük. A szeletek tetejét csokoládéforgáccsal és lehetõség szerint friss málnaszemekkel díszítjük.
sütési hõfok: 175°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idõ: kb. 25 perc
Tipp:
Pudingpor híján 4 dkg étkezési kukoricakeményítõt és 1 cs. vaníliás cukrot is használhatunk.
A recept a Kifõztük gasztromagazin júniusi számában is megjelent.