Málnakrémleves mentás túrógombóccal.
sponsored links
Ma az elsõ gondolatom az volt, hogy a leszedett málnából egy finom krémlevest készítek ebédre. Aztán a hûtõben a kezembe akadt egy csomag túró, így tovább gondoltam a málnakrémlevest, és ennek köszönhetõen mentás túrógombóc készült levesbetétnek. A túrógombóc már magában is jól illik a gyümölcsleveshez, de az apróra vágott mentával különösen finom. Tálaláskor az éppen csak langyos levest a mentás túrógombóccal kínáltam, és mondhatom igazán nagy sikere volt. Ízlés szerint, vagy éppen kánikula idején pedig érdemes a levest jól lehûtve tálalni.
Hozzávalók a málnakrémleveshez:
50 dkg málna
4 dl víz
2 dl fehérbor
kristálycukor (ízlés szerint)
1 cs vaníliás cukor
3 db szegfûszeg
1 citrom reszelt héja
1 tk õrölt fahéj
1 dl tejszín
A málnát alaposan mossuk meg, majd csepegtessük le. Ezután tegyük egy edénybe, majd öntsük fel a vízzel, és a borral. Ízlés szerint adjunk hozzá kristálycukrot, vaníliás cukrot, szegfûszeget, õrölt fahajat, és reszelt citromhéjat, majd fõzzük kb. 15 percig.
Ezután vegyük le a tûzrõl, majd egy szitán passzírozzuk át, hogy a magok ne kerüljenek bele a levesbe.
Átpasszírozás után tegyük vissza a tûzre, majd állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a tejszínt. Kevergetve forraljuk újra fel, majd vegyük le a tûzrõl, és tálalás elõtt hûtsük langyosra.
Mentás túrógombóc hozzávalói:
25 dkg túró
10 dkg búzadara
csipet só
1 db tojás
ízlés szerint menta
A túrót villával törjük össze, majd adjuk hozzá a búzadarát, egy csipet sót, az egész tojást, és az apróra összevágott mentát. Ezután keverjük alaposan össze, majd tegyük be legalább egy órára a hûtõbe.
A hûtõbõl kivett túrós masszából, vizes kézzel formázzunk diónyi gombócokat, majd enyhén sós, forrásban lévõ vízben, fõzzük puhára. Amikor már feljöttek a gombócok a víz tetejére, és puhára fõttek, szedjük ki egy szûrõkanállal, majd hideg vízzel öblítsük le.
Tálaláskor a langyosra hûtött málnalevest a mentás túrógombóccal kínáljuk.