Málnahabos torta
sponsored links
Egyszerû nyári torta ez, savanykás málnahabbal, málnazselével és puha kakaós piskótával. A betûk étcsokoládéból készültek és metál ételfestékkel festettem le õket. Nem vagyok nagy ételfesték kedvelõ, de ennyi azért belefér. Munkatársaimmal közösen vittük ezt házavatóra és babanézõbe. Ez volt az a torta, amit a nyári kánikulában és a budapesti péntek délutáni dugóban több mint egy órán keresztül utaztattam az ölemben :) Detti köszi a fuvart és a budai városnézést :D A torta épségben odaért. Többieknek is ízlett, úgyhogy itt a helye a receptnek.
Hozzávalók (23 cm-es tortaformába 14-16 szelethez):
Kakaós piskóta:
7 nagy tojás
14 ek. nádcukor
14 ek. olaj (kókuszolaj is szuper)
7 ek. holland kakaópor (20-22%-os)
9 ek tönköly finomliszt
1 púpozott tk. foszfátmentes sütõpor
Krémhez:
1200 g málna (nálam fagyasztott)
170 g nádcukor
Málnahab:
750 ml málnaszósz
300 ml tejszín
300 g görög joghurt
9 lapzselatin
Málnazselé:
200 ml málnaszósz (vagy amennyi marad)
2 lapzselatin
Díszítéshez 150-200 g málna, csokibetûk
A kakaós piskótához a sütõt elõmelegítem 180 fokon. 23 cm-es kapcsos tortaforma aljába sütõpapírt helyezek. A tojásokat szétválasztom. A tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verem, hozzáadom a tojássárgákat majd kanalanként az olajat is. Eddig robotgéppel dolgozom. Spatulára váltok és beleszitálom 2-3 adagban a lisztet, kakaóport és a sütõport. Csak spatulával forgatom bele óvatosan a száraz anyagokat, hogy ne törjön össze a hab. Beleteszem a tortaformába és nagyjából 45 perc alatt készre sütöm.
Amíg sül a piskóta elkészítem a málnaszószt, amit a málnahabhoz és a málnazseléhez használok fel. A málnát a cukorral közepes lángon összefõzöm. Forrástól számítva tényleg csak pár percet rotyogtatom. Botmixerrel kicsit turmixolom, majd egy sûrû szitán, vagy gézen keresztül átpasszírozom. A krémbe így nem kerülnek bele a málnamagok.
Ha megsült a piskóta hagyom teljesen kihûlni, majd egy ilyen drótos tortaszeletelõ segítségével vékony tortalapokat vágok. A 7 tojásos piskóta sok lesz ehhez a tortához, de én szeretek biztosra menni, hogy egy csupasz/ naked torta esetében tényleg a szép lapok legyenek felhasználva. Szóval legvékonyabbra állítom ezt a drótos szeletelõt (nálam 1.2 cm) és nekem így 5 vékony tortalapom lett + a púpos teteje. Ehhez a tortához csak az alsó négy tortalapot használom fel.
A krémhez 650+100 ml málnaszószt kimérek. 100 ml mikrózható tálba kerüljön. 300 ml tejszínt kemény habbá verek. 9 lapzselatint pár percre hideg vízbe áztatok. Fél perc alatt felforrósítom a 100 ml málnaszószt és hozzákeverem a megpuhult lapzselatinokat. Alaposan elkeverem majd hozzáadom egy nagy tálban a többi 650 ml málnaszószhoz. Érdemes ezt a nagy tálat elõre lemérni üresen hány grammos, mert könnyebbség lesz a torta összeállításánál. Sokkal pontosabb rétegelosztást tudunk úgy csinálni. Hozzáadom a görög joghurtot is majd óvatosan spatulával beleforgatom a tejszínhabot. Hûtõbe teszem, amíg elkészül a málnazselé.
A maradék málnaszószt (nálam 200 ml) felmelegítem. 2 lapzselatint hideg vízbe áztatok, majd ha megpuhult a meleg málnához keverem. Alaposan elkeverem. Hideg vízben lehûtöm pár perc alatt.
Összeállítom a tortát. Állítható tortakeretbe teszem a legalsó tortalapot úgy, hogy alaposan rászorítom (mert félig csupasz tortát szeretnék készíteni). Ha a cél az, hogy a krém oldalt is bevonja a tortát, akkor hagyjunk egy kis rést a tortakeret és a tortalap között.
Nos az alsó tortalapomat jó szorosan körbeveszi a tortakeret. Rákanalazom a málnazselé 1/3 részét és elkenem. Elõveszem a málnahabot a hûtõbõl és ténylegesen mérleg segítségével 1/4 részét ráteszem. Én mindig üresen lemérem a tálat majd tele a krémmel és aszerint vissza tudom számolni, hogy pontosan mennyi krémem van és akkor annak a negyede kerül az alsó tortalapra. Megy rá a második tortalap,, málnazselé és krém majd újra tortalap, málnazselé és krém. Végül ráteszem az utolsó, negyedik tortalapot és arra már csak krém kerül. Alufóliával lefedve hûtõbe teszem dermedni éjszakára. Másnap málnaszemekkel és csokibetûkkel dekoráltam.
A csokibetûkhöz Callebaut 70%-os étcsokoládét olvasztottam majd egy steril fecskendõbe tettem és onnan sütõpapírra nyomtam a betûket. Hûtõben hagytam megdermedni. A metál ételfestéket egy kiskanálnyi Cointreau likõrrel elkevertem majd egy ecset segítségével a betûkre kentem. Szinte teljesen elpárolog, megszárad idõvel. A dekoráció csak pár órával a tálalás elõtt kerüljön a tortára. A málnaszemeket egy kevés olvasztott fehér csokoládéval rögzítettem a tortára.