Málnahabos krémes
sponsored links
A hagyományos, hõn szeretett, és gyakran készített francia krémesünket most feldobtam egy kis gyümölccsel. A málna üdítõen savanykás íze nagyon jól kiegészíti az amúgy édes süteményt, és szerintem így sokkal kellemesebb. Nagyon kiadós sütemény, de nálunk még így is rekord idõ alatt elfogy :)
A hosszú leírás senkit ne rémisszen meg, könnyû elkészíteni, és nem is annyira idõigényes, mint amilyennek tûnhet.
Hozzávalók:
- 40 dkg leveles tészta (fagyasztott)
- 20 dkg málna
- 1 liter tej + 1 dl
- 400 ml habtejszín + 2 evõkanál
- 25 dkg cukor + 1 evõkanál
- 13 dkg liszt
- 7 dkg étcsokoládé
- 4 tojás
- 2 teáskanál vanília aroma
- 1 kis tasak zselatinpor (7 g)
Elkészítése:
- A levelestésztát szobahõrmésékleten hagyjuk kiolvadni.
- Amikor a tej felforrt, a tojásos masszához öntjük, hozzáadjuk a vaníliát is, és habverõvel, lassú tüzön, állandóan kavargatva, sûrû krémmé fõzzük.
- Ezután a vaníliás krémet langyosra hûtjük, közben megsütjük a tésztát.
- A kiolvadt leveles tésztát egy sütõpapírral bélelt tepsire helyezzük, és szép aranyszínûre sütjük. Én légkeverésen, 180 fokon sütöttem, kb 20-25 percig.
- A vékony tészta hatalmasra nõ sütés közben, ezért miután a sütõbõl kivettük, középen óvatosan vágjuk két lapra, az egyik a sütemény alja lesz, a másik a teteje. Az egyik lapot helyezzük szögletes tortakeretbe (az állítható, alj nélküli a legcélszerûbb), és állítsuk pontosan a tészta méretére.
- 1 dl hideg tejet a zselatinporral elkeverünk, lassú tüzön felmelegítjük, hogy a zselatin felolvadjon (forralni nem szabad!). A langyos krémhez kavarjuk.
- A tojásfehérjét a cukor másik felével kemény habbá verjük, majd egy fakanállal óvatosan a krémhez forgatjuk.
- A krémet a tortakeretbe öntjük a tésztalapra, és hûtõszekrénybe helyezzük, amíg megdermed.
- A málnát 1 evõkanál cukorral összeturmixoljuk, kiveszünk belõle 3 evõkanálnyit egy kis edénykébe, összekevarjuk a zselatinnal. Lassú tüzön felmelegítjük (forralni nem szabad!), hogy a zselatin feloldódjon, majd a málnapüréhez kavarjuk.
- A tejszínt kemény habbá verjük, óvatosan belekavarjuk a málnát, majd a megdermedt krémre simítjuk.
- Néhány percre hûtõszekrénybe helyezzük ezután a tortakeretet eltávolítjuk.
- A sütemény tetejéhez szánt réteslapot egyenlõ négyzetekre felvágjuk, a csokoládét mikróban összeolvasztjuk a csokoládéval. Zacskóba töltjük, a sarkán egy pici lyukat vágunk, ezzel megcsíkozzuk a négyzeteket.
- A sütemény tetejére helyezzük, hogy pontosan befedje, ezután vizes késsel szeleteljük.