Málnahabos kosárka

2018-03-31

sponsored links







Eddig talán csak egyszer fordult elõ, hogy olyan süteményt készítettem, amihez a linzertésztát elõbb meg kellett sütni, és utólag kanalaztam bele a kész krémet, azaz a tésztát nem együtt sütöttem meg a töltelékkel. Most olyan édességre vágytam, ami hamarabb elkészül, könnyed, habos krémje és üde színe van. Húsvétkor legyen a tányéron is tavasz. :)
Sajnos a kis tartlet formáimban sütés közben úgy lecsúszott a tészta széle, hogy az elkészült süti sokkal inkább korongra, mintsem tetszetõs tésztakosárra emlékeztetett. Nem lett volna ezzel baj, ha jóval kevesebb krémet készítettem volna, vagy ha direkt lapos pitét akartam volna sütni, de mivel bõven szerettem volna mérni a tölteléket, ezért muszáj volt begyúrnom egy újabb adag tésztát. Tiszta szerencse, hogy a linzertészta elkészítése nálam már fél percbe se telik, úgyhogy nem estem kétségbe. Abban is biztos voltam, hogy ezúttal nem a kis piteformáimat használom, mert azok bizony most csúfosan leszerepeltek, már ami a magas piteszélre vonatkozó vágyamat illeti. Eszembe jutott, hogy a muffintepsit megfordítva is lehet sütésre használni, és bár így még sosem próbáltam, egy cseppet sem aggódtam amiatt, hogy megint dugába dõl a nagy terv. :D
Utóbb kiderült, hogy jó döntés volt a muffintepsit tésztakosár sütésére használni, sõt így még jobban is tetszett a végeredmény, mint ahogy azt eredetileg megálmodtam. :)
A krém kapcsán viszont egy csöppet elszámoltam magam, és kimaradt belõle egy 7. kosárkára való adag, de mivel a pitekorongok ott árválkodtak töltelék nélkül, így a maradék krémet néhányukon osztottam el. Utólag kiderült, hogy egész jól mutatnak laposan is. :D Úgy érzem, sikerült olyan desszertet készítenem, ami mutatós, könnyed és mégis laktató. :)







Hozzávalók 6 darabhoz:

Linzertésztához:
15 dkg finomliszt
7,5 dkg vaj
5 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
? tojás
egy kis csipet sütõpor

Málnahabhoz:
2 tojássárgája
1 ? tojás
18 dkg cukor
20 dkg mirelit málna
0,5 dl frissen facsart citromlé
6 dkg vaj
2 dl habtejszín
3 zselatinlap

Mandula krokanthoz:
3 dkg vágott mandula
1 púpozott ek. kristálycukor
1 tk. vaj

Továbbá:
2 ek. málnavelõ

elkészítés:

  1. A tésztához a cukorral, reszelt citromhéjjal vegyített lisztet elmorzsoljuk a felkockázott, hideg vajjal, hozzáadjuk a felvert tojás felét, és gyors mozdulatokkal sima felületû tésztává gyúrjuk.
  2. A tésztát 6 egyenlõ részre osztjuk, mindegyiket meggömbölygetjük, majd ellapítjuk, és enyhén lisztezett felületen 10 cm átmérõjû körlapokra nyújtjuk.
  3. A tésztaköröket a megfordított muffintepsi kiemelkedéseire fektetjük, és a széleit óvatosan ráhajtjuk a formákra, hogy kosárka alakjuk legyen. Nejlonzacskóba húzva 30 percre hûtõbe tesszük.
  4. A díszítéshez a mandulát felaprítjuk, zsiradékmentes serpenyõben, kis lángon világosra pirítjuk, majd a cukrot és a vajat is hozzáadva megkaramellizáljuk. A forró, cukros mandulát sütõpapírra borítjuk, szétterítjük és teljesen kihûtjük.
  5. A málnahabhoz a málnát szûrõkanálba öntve kiolvasztjuk, a levét közben felfogjuk, és ha nem elegendõ a leve, a málnát átpasszírozzuk. A sûrû málnavelõbõl annyit adunk a felfogott málnaléhez, hogy 1 dl legyen.
  6. A málnalevet fém tálba tesszük, hozzáadjuk a citromlevet, a másfél tojást, a tojássárgákat és a cukrot. A tálat gõz fölé helyezve, közepes lángon, állandó keverés mellett önthetõ állagú krémmé fõzzük.
  7. A kis darabokra vágott vajat fokozatosan a forró krémhez dolgozzuk, majd hozzákeverjük az elõzõleg hideg vízbe áztatott, majd alaposan kinyomkodott zselatinlapokat. Hagyjuk langyosra hûlni, majd 1 evõkanálnyit hozzákeverünk a maradék átpasszírozott málnából.
  8. A tepsit kivesszük a hûtõbõl, és elõmelegített sütõben készre sütjük a kosárkákat. Még forrón óvatosan leemeljük a formákról, és tortarácsra szedve hûlni hagyjuk.
  9. A tejszínt kemény habbá verjük, óvatosan a málnakrémhez forgatjuk, és a málnahabbal bõségesen megtöltjük a tésztakosarakat.
  10. A krém közepére pötyögtetünk egy keveset a maradék málnavelõbõl, kiskanál segítségével körkörösen megmintázzuk és megszórjuk mandula krokanttal. Hûtõbe tesszük dermedni.
sütési hõfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idõ: 15-20 perc












Folytats a blogon ... suniskanal.blogspot.com/2018/03/malna...

sponsored links

Keres?s