Málna- és ribizlievés ideje van most
sponsored links
Nagyon szerény az idei termés. Miután belakmároztunk belõle, épp annyi maradt, hogy egy adag süti tetején jól mutathasson.
Épp vajas kekszet sütöttem (aki idegenkedik a rozmaringtól, nyugodtan hagyja ki belõle, de érdemes kipróbálni, mert nagyon finom), és amíg gyúrtam a tésztát, kigondoltam, hogy csinálok angol citromkrémet és a tészta egy részét megtöltöm vele, annak a tetejére kerül majd a gyümölcs. Így is lett, és nagyon jól tettem, hogy kitaláltam.
Leírom ide is a hozzávalókat, hogy ne kelljen lapozgatnia annak, akit esetleg érdekel. Persze, lustamód a régieket másolom.
Vajas rozmaringos keksz
Hozzávalók: (Az eredeti receptet írom ide, de én 12 dkg-ot mértem ott, ahol 11,5 dkg kell. Lusta vagyok vacakolni a mérleggel, meghát mégiscsak háziasszonykodás ez, nem patikusság.)
Angol citromkrém + tojáshabbal
Az esetleg kipróbálóknak jótanács: meg kell várni, amíg teljesen kihûl, és tortalapáttal kivenni a szeletet, mert a langyos sütemény felvágása után spatulával kiszedõk csak ilyen nem szép szeletet tudnak produkálni, mint én.
Épp vajas kekszet sütöttem (aki idegenkedik a rozmaringtól, nyugodtan hagyja ki belõle, de érdemes kipróbálni, mert nagyon finom), és amíg gyúrtam a tésztát, kigondoltam, hogy csinálok angol citromkrémet és a tészta egy részét megtöltöm vele, annak a tetejére kerül majd a gyümölcs. Így is lett, és nagyon jól tettem, hogy kitaláltam.
Leírom ide is a hozzávalókat, hogy ne kelljen lapozgatnia annak, akit esetleg érdekel. Persze, lustamód a régieket másolom.
Vajas rozmaringos keksz
Hozzávalók: (Az eredeti receptet írom ide, de én 12 dkg-ot mértem ott, ahol 11,5 dkg kell. Lusta vagyok vacakolni a mérleggel, meghát mégiscsak háziasszonykodás ez, nem patikusság.)
- 11,5 dkg sózatlan vaj
- 15 dkg porcukor
- 1 közepes tojás
- 12,5 dkg teljes kiõrlésû liszt
- 10 dkg simaliszt
- 2 teáskanál finomra vágott friss rozmaring
- fél teáskanál sütõpor
Angol citromkrém + tojáshabbal
Hozzávalók:
- 3 db citrom leve
- 2 db kezeletlen citrom lereszelt héja
- 10 dkg cukor
- 4 db egész tojás
- 2 db tojássárgája
- 10 dkg vaj
- fõzés után még 2 db tojásfehérjébõl vert hab
Egy lábasba belereszeltem a citromok héját, beletettem a tojásokat, a cukrot, ráöntöttem a citromlevet és alaposan elkevertem.
Rátettem a gázlángra a hõelosztó lemezt, majd felforraltam a keveréket, és lassú tûzön addig kevergettem, míg a lábas alja egyszercsak láthatóvá vált. Ekkor a vajat kis adagocskákban hozzákevertem, mindog akkor jött a következõ fakanálhagynyi, amikor már az elõzõ teljesen elkeveredett benne. Ekkor már a tûz nem égett alatta, de rajta hagytam a lábast -aminek eleve jó vastag az alja- a lemezen és ez a meleg épp elegendõ volt ahhoz, hogy teljesen homogénné váljon a massza.
A végén a meleg krémbe belekevertem a tojáshabot is.
Ezután kinyújtottam a tésztát, kibéleltem vele egy peremes sütõedényt, majd 6 percig elõsütöttem hõlégkeverésben 180 fokon.
Kivettem a sütõbõl, beleöntöttem a krémet, megszórtam a gyömölcsökkel, majd a szélérõl az elõbb lehullott tésztát (ha nincs, az sem baj, én nem akakrtam kidobni azt a kis maradékot) összegyúrtam, kinyújtottam, csíkokra vágtam és a szélére tettem körbe.
Visszakerült a sütõbe, és addig sütöttem (kb. 30 perc), amíg megpirult.
Épp olyan, amilyenre terveztem. Frissen kívül ropogós, belül krémes. Késõbb pedig finom puha a külseje is. |