Málna
sponsored links
A málna fajtájától függõen változó mennyiségben tartalmazza a számunkra fontos vitaminokat, flavonoidokat, folsavat, és cukrokat. A magasabb illóolaj tartalomnak, és antibiotikus tulajdonságának köszönhetõen a vadon termõ málna sokkal aromásabb, ízletesebb mint a termesztett változata. A rendszeresen fogyasztott gyógynövények közé tartozik.
A málna az egyik legjobb szer a megfázásos betegségek esetében, nagyszerû lázcsillapító, és izzasztó tulajdonságokkal rendelkezik. Növeli aszervezet ellenálló képességét a fertõzésekkel szemben. Tüdõgyulladásnál kiegészítõként alkalmazható.
Az erdei málnát június közepétõl a fagyokig gyûjthetjük. A levelet, leveles szárat, vagy a leveles szárat éretlen terméssel szedjük. Könnyen törik a szár ezért semmilyen eszköz (kés, olló) nem szükséges a gyûjtéshez, viszont finom tüskék borítják ezért érzékenyebbek szedjék inkább kesztyûben.
Az érõ málnabokor sokszor mohóságra ...