Mákvirág
sponsored links
Mákvirágot készítettem az én drága páromnak Gyula napra.
Hozzávalók:
Tészta:
- 50 dkg liszt
- 2 dkg élesztõ
- 2,5 dl tej
- 6 dkg cukor
- 0,5 dl olaj
- só
- 1 tojás sárgája +1 kenni
- vaníliás cukor
Töltelék:
- 8 evõkanál darált mák
- 8 evõkanál porcukor
- 5 dkg olvasztott vaj
Elkészítése:
Az élesztõt felfuttatjuk, kicsi cukros tejben, majd az átszitált liszthez adjuk az 1 tojássárgáját, a többi tejet, az olajat, és egy csipet sót.
Jó hólyagosra kidagasztjuk, majd kelesztjük meleg helyen a kétszeresére.
Amikor már megkelt kb. 1 óra, kinyújtjuk 30x40 cm-re.
Rákenjük az 5 dkg olvasztott vajat, megszórjuk a porcukros darált mákkal, és feltekerjük.
Sütõpapíros tepsiben koszorú alakzatúra igazítjuk,majd 2-2,5 ujjnyi vastagra bevagdossuk.
Kicsit kifordítjuk a szeletkéket, majd lekenjük tojással, és még pihentetjük 30 percig.
Szép pirosra sütjük elõször erõsebb 200 fokon 10 percig, majd 180 fokon 15 percig.
Porcukorral is megszórhatjuk, nekem így is tetszett a színe.
Porcukorral is megszórhatjuk, nekem így is tetszett a színe.