Máktorta meggyes-habos krémmel.
sponsored links
Hétvégére készült ez a máktorta melyet meggyes-habos krémmel töltöttem meg, majd olvasztott csokoládéval alaposan megcsorgattam. Én nagyon szeretem a mákos süteményeket, tortákat, de azok akik éppen nem kedvelik, le is cserélhetik pl. darált dióra vagy éppen mogyoróra. Mivel éppen meggyet tettem el télire, így adott volt, hogy a torta krémje is meggyes legyen. A mákos tésztához igen jól illet ez a meggyes krém, és a bónuszként rácsorgatott csokoládé sem rontatta el. Nemhogy nem rontotta el, hanem valami isteni finom volt így együtt.
Tészta hozzávalói 24 cm-es tortaformához:
20 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
8 dkg Rama margarin (v. vaj)
2 db tojás
1 dl tej
10 dkg darált mák
20 dkg liszt
1 cs sütõpor
A porcukrot keverjük habosra a margarinnal és a két egész tojással, majd adjuk hozzá a tejet is. Ezután állandó keverés mellett, kanalazzuk hozzá a sütõporral, és a darált mákkal összekevert lisztet. Addig keverjük, hogy a tészta szép sima legyen.
A tortaformát vékonyan zsírozzuk, és lisztezzük ki, majd öntsük bele a masszát, és egyenletesen simítsuk el.
Helyezzük be elõmelegített sütõbe, majd közepes hõmérsékleten 40-45 perc alatt (tûpróbáig) süssük készre. A sütõbõl kivéve hagyjuk pár percig a formában, majd helyezzük rácsra és hûtsük ki egészen.
Meggyes krém hozzávalói:
25 dkg mascarpone
porcukor ízlés szerint
2 cs vaníliás cukor
2 dl habtejszín (v. Hulala)
30 dkg meggy (cukrozott)
csokoládé a díszítéshez
A meggyet pár órával a felhasználás elõtt magozzuk ki, majd cukrozzuk le. Ezután alaposan csepegtessük le, majd kb a felét botmixerrel pépesítsük.(én este cukroztam le, hogy jól átjárja a cukor a gyümölcsöt)
A mascarponét keverjük simára az ízlés szerinti mennyiségû porcukorral, és a vaníliás cukorral. Ezután apránként keverjük hozzá a pépesített meggyet. (kanalanként adjuk hozzá a meggyet, nehogy túl lágy legyen a krém)
A habtejszínt (v. Hulalát) verjük kemény habbá, majd szintén apránként, óvatosan keverjük hozzá a meggyes krémhez.
A teljesen kihûlt tortát, éles késsel vágjuk félbe, majd az alsó tésztalapot kenjük meg a meggyes-habos krémmel. Ezután a maradék meggyet ízlés szerint osszuk el a krém tetején. Ezután helyezzük rá a másik tortalapot, majd tenyérrel kicsit nyomkodjuk le. Végül a maradék krémmel vonjuk be a torta külsõ felét is.
A csokoládét gõzfürdõ fölött olvasszuk fel, majd hagyjuk kicsit hûlni. Ezután ízlés szerint csorgassuk a tortára.
Az elkészült tortát helyezzük be 1-2 órára a hûtõbe, hogy a krém kellõen megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.
Közvetlen tálalás elõtt vegyük ki a tortát a hûtõbõl, majd éles késsel ízlés szerint felszeletelve kínáljuk.