Mákoskalács Hruscsovi tésztából
sponsored links
Mákoskalács Hruscsovi tésztából |
Vicuska Hruscsovi tésztáját, az egyik fajta hûtõben kelt csodatésztáját készítettem el mákos kalácsnak.
Ennek a tésztának annyi a különlegessége, hogy Hruscsov (volt szovjet vezetõ) szakácsa szerint hûtõben 2-3 hónapig is eltárolható. No persze nem nálunk, nem is Vicuskánál...
Mert én is csak fél kiló lisztbõl készítettem, és csak egy éjszakát töltött a hûtõben. Az eredeti recept Vicuskánál olvasható, én a saját verziómat írom le.
Hozzávalók:fél kiló liszt
250 ml natúr joghurt
2 evõkanál cukor
fél treáskanál só
200 gramm vaj
5 deka élesztõ
A kenyérsütõ tartályába raktam elõször a fjoghurtot, cukrot, sót, rá a lisztett, az élesztõt pedig a tetejére morzsoltam. A felolvasztott vajat a sípszó után öntöttem bele. Dagasztás után lekapcsoltam a gépet és a tésztát fedeles tálban a hûtõszekrénybe tettem éjszakára.
A tölteléket is elkészítettem, ami megegyezett a bejglimhez használt töltelékkel.
Reggel csak kicsit átgyúrtam és lisztezett dszkán téglalappá nyújtottam. Rákentem a tölteléket, bejgliszerûen feltekertem és tojással lekentem. Még kelesztettem 20 percig, addig a sütõt 220 fokra elõmelegítettem. Alsó-felsõ lángon nálam 45 perc alatt sült meg.
Langyosra hûtve szeltem meg. Nagyon finom könnyû tésztájú kalácsunk lett.
Köszönöm Vicuskának a receptet! Ilyet máskor is biztosan fogok készíteni! Bármivel tölthetõ, elõre elkészíthetõ és nagyon finom!