Mákosguba torta

2017-12-28

sponsored links



A karácsonyi - nem éppen szerény - desszertfelhozatal sztárja határozottan ez a mákosguba torta lett: rekordgyorsasággal fogyott el. Nagyon egyszerû elkészíteni; szerintem szilveszterre is simán be lehet vetni. A mákosguba-alj gyönyörûen szeletelhetõ, de mégsem száraz, hanem szuper szaftos marad sütés után is. Ehhez a részhez a receptet a cukrász kollégámtól kaptam, aki még az elõzõ munkahelyérõl hozta magával - aztán én egy keveset még alakítottam rajta.

Hozzávalók egy 20 cm-es tortakarikához:

Mákosguba-alj:
- 270 g kalács (vagy kifli; én az anyukám által frissen sütött kalácsot használtam)
- 600 g tej
- 140 g cukor
- 1 rúd vanília
- 1 kezeletlen narancs héja
- 2 tojássárga
- egy csipet só
- kb. 100 g darált mák
- 3-4 ek. szilvalekvár (vagy helyette tetszõleges más lekvár, pl. sárgabarack, narancs)

Vaníliamousse:
- 250 g tej
- 1 rúd vanília
- 60 g tojássárga (kb. 3 tojássárga)
- 50 g cukor
- 25 g liszt
- 1,5 lap zselatin
- 150 g habtejszín

Habcsók:
- 50 g tojásfehérje
- 75 g cukor
- 30 g víz
- 1-2 tk. darált mák



A mákosguba-aljhoz a tejet a cukorral, a sóval, a narancshéjjal és a vaníliarúd kikapart magjaival forrásig melegítem. Kis részletekben a tojássárgákhoz keverem a forró tejet: elõször csak nagyon kicsi, egy-két kanálnyi tejet adok a tojásokhoz (nehogy rántotta legyen belõlük), majd egyre bátrabban adagolom a tejet. A kalácsot apró darabokra tépkedem, majd ráöntöm a tojásos tejet és a darált mákot, és alaposan összekeverem. Ha valaki még mákosabban szereti, nyugodtan tegyen még hozzá. Egy órán keresztül állni hagyom, hogy a kalács teljesen be tudja szívni a folyadékot. Utána 20 cm-es tortaformába simítom a tejes kalácsot, kicsit lenyomkodom-elegyengetem, majd 170 fokra elõmelegített sütõben kb. fél óra alatt készre sütöm. Hagyom teljesen kihûlni.

A vaníliamousse-hoz a tojássárgákat a liszttel, a cukorral, a vaníliarúd magjaival és a tejjel csomómentesre keverem, majd folyamatos kavargatás közben sûrû pudingot fõzök. Leveszem a tûzhelyrõl, és feloldom benne az elõzõleg hideg vízbe áztatott, kicsavart zselatinlapokat. A puding tetejére folpackot simítok, hogy ne bõrösödjön, és hagyom kihûlni szobahõmérsékletûre. Ekkor beleforgatom két részletben a felvert tejszínhabot. A mákosguba-aljat megkenem szilvalekvárral, majd rásimítom a kész vaníliamousse-t. Hûtõbe teszem egy éjszakára.

A habcsókokhoz a vízbõl és a cukorból 120 fokos cukorszirupot fõzök. Közben elkezdem a fehérjét felverni. A 120 fokos szirupot óvatosan a tojásfehérjéhez csorgatom, miközben tovább folytatom a fehérje felverését. Teljes kihûlésig verem a tojásfehérjét, majd óvatosan beleforgatom a darált mákot is. Sütõpapírral bélelt tepsire habrózsákat nyomok, majd 100 fokos sütõben pár óra alatt kiszárítom a habcsókokat.

Másnap óvatosan leemelem a tortakarikát a kész tortáról. A tetejét megszórom egy kevés darált mákkal, majd a habcsókokkal díszítem.

Folytats a blogon ... www.pralineparadicsom.hu/2017/12/mako...

sponsored links

Keres?s