Mákosbejglitorta
sponsored links
Az idei ünnepre úgy terveztem, hogy bejglit is készítek. Tavaly nem volt, már kívántam. De azon morfondíroztam, hogyan is csináljam, hogy olyan legyen, ahogy én szeretem: kevés tészta, sok mák, ne repedjen meg... mire bevillant a gondolat: he-he, tortának sütöm meg. És úgy is tettem. Az eredeti tésztaadagot megfeleztem, a máktölteléket megdupláztam, és íme, ilyen gyönyörû - és persze, finom - mákosbejglitortánk volt karácsonykor:
Mákosbejglitorta
Hozzávalók 3 rúdhoz: 25 dkg liszt, 10 dkg vaj, 1 evõkanál porított fruktóz vagy 3 dkg porcukor, 2 tojássárgája, 60 ml tej, 1 g szárított élesztõ, 1 késhegynyi só, 1 késhegynyi sütõpor, 1/2 citrom héja;
a töltelékhez: 4 dl víz vagy tej, 5 evõkanál igazi rum, 15 dkg fruktóz (vagy 20-25 dkg cukor), 50 dkg darált mák, 10 dkg vörös áfonya, 2 tojásfehérje, 1 tojás;
továbbá: kevés vaj, liszt.
Elkészítése: Kimérjük a lisztet, beleszórjuk az élesztõt, a sütõport, a sót meg a porcukrot, elvegyítjük, majd elmorzsoljuk benne a vajat. Ezután hozzáadjuk a tojássárgáját, a reszelt citromhéjat meg a tejet, és sima tésztává gyúrjuk. Fóliába csomagoljuk, és felhasználásig hûvös helyen tároljuk. A töltelékhez a tejbõl vagy vízbõl és a fruktózból szirupot fõzünk, majd miután fölforrt, belekeverjük a többi hozzávalót, és jól összedolgozzuk. Miután kihûlt, lazán összeforgatjuk a kemény habbá vert 3 tojásfehérjével (a sárgáját félretesszük a kenéshez). A tésztát kivesszük a hûtõbõl, átgyúrjuk, majd vékonyra nyújtjuk, és kibélelünk vele egy magasabb falú, vajjal megkent, lisztezett pitesütõformát úgy, hogy az oldalaira is jusson. A tésztát megszurkáljuk villával, majd belesimítjuk a tölteléket, és elegyengetjük. A tészta széleit szépen megformázzuk, illetve a maradék tésztából rácsot készíthetünk, vagy különféle a alakzatokat vághatunk ki, amivel kidíszítjük a tortát. A széleket és a mintát megkenjük tojássárgájával. 180 fokra elõmelegített sütõbe toljuk, majd 15-20 perc után 160-ra csökkentjük a hõt, és további 30-40 percig sütjük, vagy amíg szép aranybarnára nem sül.
Mákosbejglitorta
Hozzávalók 3 rúdhoz: 25 dkg liszt, 10 dkg vaj, 1 evõkanál porított fruktóz vagy 3 dkg porcukor, 2 tojássárgája, 60 ml tej, 1 g szárított élesztõ, 1 késhegynyi só, 1 késhegynyi sütõpor, 1/2 citrom héja;
a töltelékhez: 4 dl víz vagy tej, 5 evõkanál igazi rum, 15 dkg fruktóz (vagy 20-25 dkg cukor), 50 dkg darált mák, 10 dkg vörös áfonya, 2 tojásfehérje, 1 tojás;
továbbá: kevés vaj, liszt.
Elkészítése: Kimérjük a lisztet, beleszórjuk az élesztõt, a sütõport, a sót meg a porcukrot, elvegyítjük, majd elmorzsoljuk benne a vajat. Ezután hozzáadjuk a tojássárgáját, a reszelt citromhéjat meg a tejet, és sima tésztává gyúrjuk. Fóliába csomagoljuk, és felhasználásig hûvös helyen tároljuk. A töltelékhez a tejbõl vagy vízbõl és a fruktózból szirupot fõzünk, majd miután fölforrt, belekeverjük a többi hozzávalót, és jól összedolgozzuk. Miután kihûlt, lazán összeforgatjuk a kemény habbá vert 3 tojásfehérjével (a sárgáját félretesszük a kenéshez). A tésztát kivesszük a hûtõbõl, átgyúrjuk, majd vékonyra nyújtjuk, és kibélelünk vele egy magasabb falú, vajjal megkent, lisztezett pitesütõformát úgy, hogy az oldalaira is jusson. A tésztát megszurkáljuk villával, majd belesimítjuk a tölteléket, és elegyengetjük. A tészta széleit szépen megformázzuk, illetve a maradék tésztából rácsot készíthetünk, vagy különféle a alakzatokat vághatunk ki, amivel kidíszítjük a tortát. A széleket és a mintát megkenjük tojássárgájával. 180 fokra elõmelegített sütõbe toljuk, majd 15-20 perc után 160-ra csökkentjük a hõt, és további 30-40 percig sütjük, vagy amíg szép aranybarnára nem sül.