Mákos és gesztenyés rétes
sponsored links
Elvileg a gesztenyés rétest szerettem volna kipróbálni, amit itt találtam, de mivel a férjem és a kisebbik fiam mákrajongók, akkor úgy döntöttem két rudat csinálok mákosat, kettõt pedig gesztenyéset. Végül egy kicsit változtattam a gesztenyés tölteléknél is, de nem sokat.
Hozzávalók:
1 csomag réteslap (Lidl, 8 db lap van benne, 4 rúd réteshez)
darált mák (ezt nem mértem)
kristálycukor
1 üveg magozott meggykompót (720 ml-es, Lidl)
1 csomag gesztenyepüré (Lidl, 25 dkg)
5 dkg zsemlemorzsa
5 dkg darált dió (én most mandulát tettem)
olvasztott vaj
olaj
A meggyet egy szitába téve lecsepegtettem.
A darált mákot kristálycukorral (ízlés szerint) összekevertem.
A gesztenyés töltelékhez a zsemlemorzsát 2 evõkanál kristálycukorral és a darált mandulával összekevertem, a gesztenyét (fagyosan) nagy lyukú reszelõn belereszeltem és villával összekevertem (hogy morzsás állagú maradt).
A vajat megolvasztottam.
Egy réteslapot nedves konyharuhára fektettem, megkentem olvasztott vajjal, ráfektettem egy másik lapot. Újra megkentem vajjal, rászórtam a gesztenyés töltelék felét, rászórtam a lecsepegtetett meggy 1/4-ét, és a konyharuha segítségével feltekertem, sütõpapíros tepsire tettem. Agyanígy elkészítettem a másik gesztenyés rétest is, majd a két rúd mákos rétest is (megj.: a mákos tölteléket még feltekerés elõtt meglocsoltam olajjal és úgy szórtam rá a meggyet).
Tetejüket is megkentem olvasztott vajjal, és elõmelegített 200 fokos sütõben aranybarnára sütöttem.