Mákos és diós bejgli
sponsored links
Mákos és diós bejgli |
Már két bejgli receptem is fenn van a blogon, amiket évek óta sütök, és mindkettõ nagyon finom, mégis úgy döntöttem, hogy kipróbálok egy újabb receptet. És mivel a férjem diétázik, a receptet ennek megfelelõen meg is "reformáltam". ?
A leírásban jelzem, hogy mit és hogyan változtattam. Ez nálam a liszt és a cukor. Én simaliszt helyett durumlisztet használtam, cukor helyett pedig nyírfacukrot.
Eredeti recept:
Tészta hozzávalói(6 rúdhoz):
- 90 dkg liszt
- 25 dkg margarin vagy vaj
- 12,5 dkg zsír
- kb 2 dl hideg víz
- 2,5 dkg élesztõ
- 10 dkg porcukor
- csipet só
- 1 dl hideg, cukormentes tejszín ( 30 %-os)
- 2 tojás sárgája
Máktöltelék(3 rúdhoz):
- 40 dkg darált mák
- 25 dkg cukor (lehet kevesebb is)
- 7,5 dkg zsemlemorzsa vagy darált keksz
- 1 citrom lereszelt héja
- 1 citrom leve
- 5 deka mazsola
- 2,5 dl víz
Diótöltelék(3 rúdhoz):
- 40 dkg darált dió
- 25 dkg cukor (lehet kevesebb is)
- 7,5 dkg zsemlemorzsa vagy kekszmorzsa
- ízlés szerint fahéj (nálam 1 púpos tk)
- 1 citrom lereszelt héja
- 2,5 dl víz
Lekenni:
2 tojássárgája
2 tojásfehérje
Elõször a töltelékeket készítettem el, hogy kihûljenek, mire tölteni kell.
Mákos:
A vizet a nyírfacukorral összeforraltam(nyírfacukorból ugyanannyi mennyiséget használtam, mintha répacukor lett volna), majd ráöntöttem a forró szirupot az elõzõleg már összekevert mák, darált keksz elegyére.Beletettem 5 deka jól megmosott mazsolát, 1 citrom reszelt héját és kifacsart levét . Mindent alaposan összekevertem, majd hûlni tettem.
Diós:
Ugyanúgy készült, mint a mákos, de ebbe a citrom levét nem tettem bele, csak a reszelt héját..
Tészta elkészítése:
A lisztet egy nagy tálba szitáltam és elmorzsoltam benne a margarint és a zsírt. Hozzáadtam a csipet sót, a porcukrot(a tésztába rendes cukorból darált porcukrot tettem), belemorzsoltam az élesztõt és szárazon jól összekevertem. Beletettem a 2 tojássárgáját, a tejszínt, és fakanállal elkezdtem összedolgozni, apránként öntve hozzá a vizet. Nem biztos hogy mind a 2 deci víz kell hozzá, a víz mennyisége attól függ, mennyit vesz fel a liszt, hogy egy viszonylag kemény, zsíros tapintású tésztát kapjunk.
Nekem nem kellett bele az összes víz.
A kész tésztát 6 egyenlõ részre kell osztani. Ehhez elõvettem a mérleget, mert fontos, hogy a tészta és a töltelék azonos súlyú legyen. Elvileg 6 db 27 dekás tésztának kellett volna kijönni, de nekem több volt súlyra a tészta, ezért nem is méricskéltem hogy mindegyik grammra azonos súlyú legyen, mert biztos voltam benne, hogy a töltelék is több lesz, ezért inkább amikor töltöttem, akkor mértem meg a tésztát és a tölteléket azonos súlyúra.
Ezután 20 percre hûtõbe tettem a 6 tésztalabdát letakarva.
A nyújtás nyújtódeszkán történt, - lisztezés nélkül. Ez azért fontos, mert így lesz szép fényes a felülete.
Egyenként 20x25 centis téglalapra kellett volna nyújtani, de nálam mindegyik nagyobb lett(kb.25x30 centis ), 28-30 deka körül voltak a tésztagombócok. Így nem is lettek egyforma hosszúak a rudak. Arra kell ügyelni a nyújtásnál, hogy 3 mm-nél ne legyen vékonyabb a tészta, és lehetõleg egyenletes vastag legyen. Ez többé-kevésbé sikerült.
A tölteléket rákentem a tésztalapokra úgy, hogy körben 1 centit kihagytam, amit ráhajtottam a töltelékre, majd feltekertem a bejgliket. Sütõpapírral bélelt tepsikbe 3-3 tekercset belehelyeztem. Minden rudat hosszában lekentem tojássárgájával és másfél órát a langyos konyhában hagytam a tepsiket, hogy rászáradjon.
Ezután enyhén felvert tojásfehérjével keresztirányban lekentem õket, és éjszakára a hûvös spájzba tettem a tepsiket. Meleg helyen nem hagyható, mert túlkel és sütéskor szétreped. Hûtõbe ne tegyük, mert nem tud kelni.
Másnap reggel kötõtûvel teljesen az aljáig megszúrkáltam, hogy a gõz tudjon távozni. Ekkor már nem kell lekenni semmivel!
Elõmelegített 180 fokos sütõben kell sütni légkeveréssel. Én nem melegítettem elõ a sütõt, mert azt hallottam, hogy hideg helyen kelesztett tésztát hideg sütõbe tehetünk. Így cselekedtem, betettem a tepsit majd 200 fokra beállítottam a sütõt. Negyed óra múlva láttam, hogy a teteje nagyon gyorsan pirul, ezért sütõpapírt tettem rá, a hõt pedig 180 fokra levettem, és még bent hagytam 10 percig. Kishíján gutaütést kaptam, mikor kivettem, mert az egyik rúd teteje teljesen szét volt nyílva...? ? ?
Egyik rúd teteje szétnyílt |
Nem tudom, mi okozhatta, hiszen minden tésztagombócot nyújtás elõtt lemértem, és ugyanolyan súlyú töltelék került rá. (Egyébként mindkét féle töltelékbõl maradt ki). Lehet, hogy a durum liszt, vagy a nyírfacukor, talán a citromlétõl kicsit nedvesebb volt a töltelék, esetleg a hideg sütõ az oka....Na mindegy, ezen már nem tudtam változtatni. Mikor forró még a bejgli, az apróbb repedéseket, hibákat késsel, vagy kézzel igazítva lehet korrigálni, de ez a repedés túl nagy volt...
A másik tepsiben a diós rudak rendben voltak.
Diós bejgli |
A tepsiben hûtöttem õket ki. Amikor már csak kicsit langyosak voltak, egyenként frissentartó fóliába szorosan betekertem a rudakat, így tartom õket tálalásig. Egy diósat és egy mákosat megvágtunk, hogy megkóstoljuk.
Mindkettõ nagyon finom! ? ? ? ?
A receptet Anditól hoztam, köszönöm szépen! ?