Mákos zsemlék
sponsored links
Hozzávalók:
--- Az öregtésztához (amit elõzõ este kell elkészíteni):
150 g víz
2 g friss élesztõ
150 g simaliszt
- ezeket kézzel összegyúrtam, folpack fóliával letakarva hagytam a konyhapulton állni másnapig.
--- Továbbá:
150 g víz
az összes öregtészta
2 g élesztõ
30 g olaj
350 g simaliszt
20 g búzakorpa
20 g mák (nem darált)
A hozzávalókból géppel bedagasztottam a tésztát. Átpakoltam a kelesztõtálba, hagytam kelni kb. 1-1,5 órát (közben párszor átgyúrtam).
Mikor megkelt, 8 egyenlõ részre osztottam és gombóccá formáztam, letakartam egy konyharuhával és 10 percet pihentettem. Utána kb. 38 cm-es rudakká sodortam, és "csomót" kötöttem belõlük. Sütõpapíros tepsire raktam õket. Letakarva hagytam ujra kelni kb 45-50 percet. Közben a sütõt elõmelegítettem a sütõt 210 fokra. Amikor megkeltek a zsemlék, lespricceltem hideg vízzel és betettem a sütõbe (a sütõ aljába egy lábaskába forró vizet tettem ekkor). Kb 15 perc után a lábast kivettem,és tovább sütöttem, amíg szép aranyszínûek nem lettek a zsemlék.
(A recept innen, csak én másképp formáztam õket.)