Mákos - sajtos ropogós
sponsored links
Egy drága barátnõmtõl csentem el a receptet. Új év alkalmából kicsit összeültünk csevegni és ezt a finom ropogtatni valót hozta a pezsgõzés mellé. Frissen, másnaposan és ha valami csoda folytán marad, akkor harmadnaposan is nagyon finom. Mostanában farsangi buli apropójából sikerült nekem is összeütnöm, amikor olyan receptet kerestem, ami hétköznap este pillanatok alatt le lehet gyártani. Kicsit más, mint a szokásos sajtos rúd.
400 g liszt (ha van, akkor fele rétes, nálam kukoricaliszt van még benne 100 g)
1 kocka (250 g) ráma
1 tojás sárgája (a fehérjével majd lekenjük)
3 ek tejföl
2 tk só
5 ek mák
70 g sajt
4 ek szezámmag
fél zacskó sütõpor
A rámát felkockázzuk és kicsit hagyjuk felengedni szobahõmérsékleten. Ezalatt a többi hozzávalót is kimérjük. Összedolgozzuk a tésztát, gombóccá görgetjük és fél órára a hûtõbe tesszük letakarva. Vékonyra nyújtjuk, pizzavágóval vékony csíkokra vágjuk, a tojás megmaradt fehérjével lekenjük és 180 fokra elõmelegített sütõben kb. negyed óra alatt ropogósra sütjük.
A rámát felkockázzuk és kicsit hagyjuk felengedni szobahõmérsékleten. Ezalatt a többi hozzávalót is kimérjük. Összedolgozzuk a tésztát, gombóccá görgetjük és fél órára a hûtõbe tesszük letakarva. Vékonyra nyújtjuk, pizzavágóval vékony csíkokra vágjuk, a tojás megmaradt fehérjével lekenjük és 180 fokra elõmelegített sütõben kb. negyed óra alatt ropogósra sütjük.