Mákos piskótatekercs citromos krémmel.
sponsored links
Nagyon szeretjük a krémes süteményeket, és egyik kedvencem a piskótatekercs, melyet nagyon egyszerû megsütni, és bármilyen krémmel meglehet tölteni. A piskótatésztába most pl. pörkölt mák is került, majd egy finom citromos krémmel töltöttem meg. Az egész sütkérezés nem tart bõ fél óránál tovább, majd irány a hûtõ, hogy a krém teljesen megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek. Érdemes akár elõzõ nap elkészíteni, akkor még finomabb is a sütemény, és felszeletelni is könnyebben feltudjuk majd tálalás elõtt. (A recept megjelent a novemberi "Küldd el a recepted" Gizi-receptjei rovatban)
Hozzávalók a mákos piskótatekercshez:
4 db tojás (nagy)
12,5 dkg porcukor
12,5 dkg liszt
2 ek egész mák
2 ek forró víz
1 tk vaníliaaroma
A mákot állandó kevergetés mellett, pár pillanat alatt pörköljük meg, majd rögtön öntsük ki egy tányérra, és hûtsük ki teljesen.
Tegyük bele egy keverõtálba a porcukrot, majd adjuk hozzá az egész tojásokat, és kezdjük el robotgéppel habosra keverni. Addig keverjük, hogy legalább háromszorosára nõjön.
Ekkor állandó keverés mellett, adjuk hozzá a vaníliaaromát, a pörkölt mákot, majd kanalanként a forró vizet, és keverjük még 1-2 percig.
Ezután a lisztet szitáljuk a tojásos keverékhez, és keverõlapáttal keverjük óvatosan össze. (SÜTÕPOR NEM KELL BELE!!!)Egy gáztepsit (37x33 cm) béleljünk ki sütõpapírral, majd kanalazzuk rá a masszát, és egyenletesen simítsuk el.
Helyezzük be elõmelegített sütõbe, majd közepes hõmérsékleten süssük kb.15 perc alatt készre. (én légkeverésnél 150 fokon, 15 percig sütöttem) A sütõbõl kivéve borítsuk rá a tésztát egy liszttel vékonyan megszórt sütõpapírra. Ezután óvatosan húzzuk le a forró tésztáról a sütõpapírt, majd takarjuk le egy nyirkos konyharuhával. (a bevizesített konyharuhát alaposan csavarjuk ki, hogy éppen csak nyirkos legyen)
Letakarva hagyjuk a tésztát langyosra hûlni, majd vegyük le a konyharuhát, és a sütõpapír segítségével tekerjük fel. (a tészta nem fogja magába szívni a konyharuhából a nedvességet!!!)
Citromos krém hozzávalói:
25 dkg mascarpone
10 dkg vaj
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
1 citrom leve és reszelt héja
2 dl Hulala (v. habtejszín)
A mascarponéhoz adjuk hozzá a puha vajat, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a citromlevet, és reszelt citromhéjat, majd keverjük jó habosra.
A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd apránként keverjük hozzá a citromos krémhez. (ha habtejszínt használunk, akkor habfixáló is kell hozzá!!!)
A teljesen kihûlt tésztát tekerjük ki, majd egyenletesen kenjük rá a krém több mint a felét, majd óvatosan tekerjük vissza.
Ezután a maradék krémmel vonjuk be kívülrõl is a tésztát, majd ízlés szerint díszítsük citromkarikákkal.
Tálalás elõtt hagyjuk a megtöltött piskótát 1-2 órát a hûtõben állni, hogy a krém teljesen megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek. Ezután ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.