Mákos-lekváros kosárkák (12-14 darab kosárkához)
sponsored links
Nagyon tetszetõs kis sütemények, a gyerekeimnek különösen tetszett, és örömmel ették. A karácsonyi sütés-fõzésbe belelendülve készült, igazából már volt itthon elég sütemény, de valahogy nem tudtam abbahagyni . Járok így néha…
Mákos-lekváros kosárkák (12-14 darab kosárkához)
Hozzávalók a tésztához: 25 dkg finomliszt, 5 dkg cukor, kb. 14-15 dkg margarin vagy vaj,1 tojássárgája, 1 evõkanál fehérbor vagy víz, csipet só; a máktöltelékhez: 15 dkg darált mák, 1,5 dl víz, 1,5 dkg vaj, 5 dkg cukor, 2-3 evõkanál szilvalekvár; a tetejére: 1 tojássárga, vaj a formák kikenéséhez.
Elkészítése: A lisztet a sóval és a cukorral összekeverjük, ezután a vajjal morzsalékos állagúra dolgozzuk, majd hozzáadjuk a tojásokat és a bort, és jól összegyúrjuk. Fóliába csomagolva hûtõbe rakjuk. Mialatt pihen, elkészítjük a töltelékeket. A töltelékhez a vizet és cukrot összemelegítjük gyöngyözésig, majd a mákra öntjük. Hozzáadjuk a vajat és lehûtjük, majd belekavarjuk a lekvárt (De készíthetünk csak lekváros vagy csak mákos kosárkákat, illetve vegyesen úgy hogy belekavarjuk a lekvárt). A tésztát kinyújtjuk, és kerek formákat vágunk ki, majd kivajazott kosárkaformákba nyomogatjuk. Megtöltjük mákos-lekváros töltelékkel. Majd a maradék tésztából tetszés szerint formákat vágunk ki és rátesszük a töltelékre, majd lekenjük tojássárgával. Elõmelegített, 180 fokos sütõben sütjük, kb. 20 percig keresztül.