Mákos kocka
sponsored links
Nagy mákrajongó vagyok. Szerencsémre ezzel vannak mások is így, például Barbi, akinek ezt a mákos kockáját már korábban kinéztem. Ma megsütöttem és fantasztikusan finom. Most vágtam fel, még langyos, de elég nehéz abbahagyni...
Én nem vagyok az a kimondottan "egészségesen fõzõ és táplálkozó" típus, de egy kedves ismerõsöm próbál egészségesen étkezni és kért tõlem olyan receptet, amiben sem finomliszt, sem pedig cukor nincs. Nos, ennek a süteménynek rögtön a nekem való lisztes cukros változata mellett megtalálható az egészséges változata is, így aki próbál máshogyan táplálkozni, nem kell, hogy lemondjon errõl a finomságról.
Mind a két receptet közlöm itt, egymás után
Mákos kocka - hagyományos változat
"Tészta:
- 30 dkg liszt
- 22,5 dkg margarin
- 1 tojássárgája
- kb. 1-2 ek. tejföl
Töltelék:
- 40 dkg darált mák
- 30 dkg cukor
- 3 tojássárgája
- 4 tojásfehérje
- 1 citrom
- 1 csomag vaníliás cukor
- 5 dkg vaj (én margarint használtam)
- kb. 3 ek. baracklekvár
- A tésztához valókat összegyúrjuk és két cipóra osztjuk 2/3-1/3 arányban és hideg helyre tesszük.
- A mákot a cukrot egy pici vízzel sûrûre fõzzük.
- Mikor már langyos, mehet hozzá a vaj, tojássárgák, vaníliás cukor, baracklekvár, citrom reszelt héja és leve. Jól összekeverjük.
- A tojásfehérjébõl vert kemény habot óvatosan beleforgatjuk.
- A nagyobb cipót kinyújtjuk és a kivajazott lisztezett tepsibe (40 x 24 cm-es), fektetjük.
- Rásimítjuk a mákos tölteléket, majd a kiscipóból nyújtott tésztát.
- Villával megszurkáljuk és elõmelegített sütõben közepes lángon megsütjük."
Én 180 °C-on légkeverésen 30 percig sütöttem. A töltelék jó lágy és szaftos volt, a sütemény sütés után sem volt fojtós, száraz. Szerintem mindjárt eszek még egy darabot...
Mákos kocka - egészséges változat (finomliszt és cukor nélkül)
"Tészta:
- 150 g zabliszt
- 100 g mandulaliszt
- 50 g kókuszliszt
- 225 g kókuszzsír
- 1 tojássárgája
- kb. 1-2 ek. kókusztejszín
- 400 g darált mák
- 100 g xilit
- 1-2 ek. folyékony édesítõ
- 3 tojássárgája
- 4 tojásfehérje
- 1 citrom leve
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 50 g kókuszzsír
- kb. 3 ek. baracklekvár
- A tésztához valókat összegyúrjuk és két cipóra osztjuk 2/3-1/3 arányban és hideg helyre tesszük.
- A mákot a cukrot egy pici vízzel sûrûre fõzzük.
- Mikor már langyos, mehet hozzá a kókuszzsír, tojássárgák, vanília kivonat, baracklekvár, citrom leve, de csak annyi, hogy krémszerû kenhetõ masszát kapjunk, ne folyjon.
- A tojásfehérjébõl vert kemény habot óvatosan beleforgatjuk.
- A nagyobb cipót kinyújtjuk és a kivajazott lisztezett tepsibe (40x24 cm-es), fektetjük.
- Rásimítjuk a mákos tölteléket, majd a másik kinyújtott tészta lapot.
- Villával megszurkáljuk és elõmelegített sütõben közepes lángon megsütjük."