Mákos keksz (sós)
sponsored links
Már egy hete, hogy készítettem ezeket a kekszeket.
Háromfélét.
Variációk egy témára :)
Variációk egy témára :)
Készült egy alap összeállítás.
Egy sós keksz, kréker, omlós formában.
Egy sós keksz, kréker, omlós formában.
Majd a következõhöz került sajt, a következõhöz meg cukor, a karamellesebb ízû nádcukorból.
Hihetetlen, hogy egy hozzávaló megváltoztatásával teljesen mást kapunk,
mintha köszönõ viszonyba sem lennének egymással.
Ha a "dobjunk össze egy kekszet játékot játszom" akkor általában mindig többféle lesz belõle,
hisz csak kevéssel több munkával több lesz a tapasztalat,
biztos talál mindenki az ízlelõbimbóinak jobban esõt,
én meg nagyon élvezem megfigyelni a reakciókat. Jó móka.
Egész szemû mák (tehát nem darált) került a kekszekbe.
Szeretem az egész mákot :)
Ebben az esetben is megállapíthatjuk, hogy ízre annyi a különbség az egész mák között
és a darált mák között, mintha nem ugyanarról lenne szó.
Este összeállítottam a tésztákat, az éjszakát a hûtõben töltötték,
majd reggel 30 perces szobahõmérsékleten akklimatizálódás után nyújtottam, szaggattam, sütöttem.
Egyszerre két tepsit tettem a sütõbe.
Mákos keksz
Hozzávalók
150 g finomliszt
75 g teavaj
25 g mák
1 mokkáskanál só
1 db tojás
1-2 ek hideg víz
150 g finomliszt
75 g teavaj
25 g mák
1 mokkáskanál só
1 db tojás
1-2 ek hideg víz
- A száraz hozzávalókat összekevertem, hozzámorzsoltam a vajat.
Hozzáadtam a tojást és annyi hideg vizet, hogy összeálljon a tészta.
(Aprítógéppel is összeállíthatjuk a tésztát:
ebben az esetben a száraz hozzávalókat a gép tartályába teszem,
majd hozzáadom a hideg, összedarabolt vajat és morzsásra darálom.
Ezt követõen tálban összeállítom a tésztát.)
Kifeszített folpack fóliába csomagoltam és hûtõbe tettem éjszakára.
(Nem fontos ilyen hosszú ideig pihentetni, de ártani nem árt neki az biztos.)
majd hozzáadom a hideg, összedarabolt vajat és morzsásra darálom.
Ezt követõen tálban összeállítom a tésztát.)
Kifeszített folpack fóliába csomagoltam és hûtõbe tettem éjszakára.
(Nem fontos ilyen hosszú ideig pihentetni, de ártani nem árt neki az biztos.)
- Reggel, bekapcsoltam a sütõt 180 fokra (légkeverés).
Enyhén lisztezett szilikonlapon (vagy nyújtódeszkán) vékonyra (2-3 mm) nyújtottam
és egy derelyevágóval (vagy késsel) tetszõleges nagyságú háromszögekre vágtam.
180 fokos sütõben 8-9 perc alatt megsütöttem.
(Gyorsan sül.)
(Gyorsan sül.)