Mákos guba torta.
sponsored links
A szilveszterkor, és az új év elsõ napján nálunk elmaradhatatlanok a lencsébõl készült ételek, legfõképpen lencseleves, és a mákos guba, nudli. Az elõzõ évek hagyományaival szakítva a mákos gubát, vagy éppen mákos nudlit felváltja a mákos guba torta. A torta szintén kiflibõl készül, melyet vaníliás tejjel öntöttem le, majd megszórtam mákkal, mazsolával, reszelt citromhéjjal.... megkentem vastagon lekvárral, majd így került a sütõbe. Miután teljesen kihûlt, rákerült a vaníliás krém, végül pedig a tejszínhab korona. Mondhatom igen nagy sikere volt, pikk-pakk elfogyott, így gondolom melyet szilveszterre készítek majd, szintén sikere lesz és szeretni fogják a vendégeim.
Hozzávalók 24 cm-es tortaformához:
8 db kifli (szikkadt)
1 l tej
3 db tojássárga
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
10 dkg vaj
15 dkg darált mák
10 dkg mazsola
1 citrom reszelt héja
1 mk õrölt fahéj
3-4 ek sárgabaracklekvár
A kiflit érdemes elõzõ nap megvásárolni, hogy egy kicsit megszikkadjon (kiszáradjon), majd mielõtt felhasználnánk vékonyan karikázzuk fel.
A tejhez adjuk hozzá a vajat, majd melegítsük össze.
A tojások sárgáját keverjük simára a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd állandó keverés mellett csorgassuk a tejhez. Ezután kevergetve fõzzük pár percig, hogy egy kicsit sûrûbb legyen.
A felkarikázott kiflire szórjuk rá a darált mákot, az õrölt fahéjat, adjuk hozzá a mazsolát, és a reszelt citromhéjat, majd keverjük össze.
Ezután öntsük rá a felfõzött tejet, óvatosan forgassuk össze, és hagyjuk pár percig állni, hogy a kifli felszívja a folyadékot.
A tortaformát zsírozzuk ki, és szórjuk meg zsemlemorzsával, majd öntsük bele a mákos kiflit. Ezután kanalazzuk rá a lekvárt, majd egyenletesen kenjük el a kifli tetején. (a formát sütõpapírral is kibélelhetjük)
Helyezzük be elõmelegített sütõbe, majd közepes hõmérsékleten süssük 15-20 percig. (arra figyeljünk nehogy nagyon kiszáradjon)
A sütõbõl kivéve hagyjuk a formában kihûlni, majd helyezzük rá egy tálcára.
Vaníliás krém hozzávalói:
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
2,5 dl tej
1 cs vaníliás pudingpor
20 dkg vaj
2 db tojássárga
A vajat keverjük simára a fele mennyiségû porcukorral.
A tojássárgát keverjük simára a maradék porcukorral, a vaníliás cukorral, és a pudingporral.
Ezután keverjük hozzá a tejet, majd állandó kevergetés mellett pár perc alatt, fõzzük sûrûre, majd hûtsük ki teljesen. (én kevergetve hûtöttem ki, így szép sima krémet kaptam)
Amikor a puding teljesen kihûlt, apránként keverjük hozzá a cukros-vajhoz, hogy egy könnyû, sima krémet kapjunk.
A teljesen kihûlt torta tetejére egyenletesen kenjük rá a krémet, majd tegyük be a hûtõbe, hogy a krém teljesen megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.
2-3 dl Hulalát (v. habtejszínt) verjünk fel kemény habbá, majd ízlés szerint díszítsük ki a tortát. (én csak simán rákanalaztam a habot, majd megszórtam egy kevés elõzõleg megpörkölt egész mákkal)
Tálalás elõtt éles késsel ízlés szerint szeleteljük fel a tortát, majd úgy kínáljuk.