Mákos guba Stahl Judit szerint
sponsored links
Amióta megvan a blogom, még egy épkézláb Karácsonyi menüt sem sikerült feltennem, általában azért, mert Szentestekor elkészítem, amit minden évben azon a napon, rettenetesen jót eszünk belõle, és mire posztolnám, addigra már tulajdonképpen okafogyottá válik a dolog. Tudom, vannak ügyes és nagyon lelkes blogger társaim, akik Karácsony elõtt pár héttel végig készítik és eszik a komlett Karácsonyi menüt a fotók és a receptek kedvéért, de mivel mi a Szentestekor asztalra kerülõ ételeket évente szinte csak és kizárólag Szentestekor esszük és készítjük, nem akartam megtörni a várakozás és a vágyakozás örömét. Lehet, hogy azért is esik mindíg annyira de annyira jól minden egyes falat. Az alma, amit annyi felé vágunk, ahányan vagyunk a családban, hogy mindíg együtt legyünk, és hogy a következõ évben is meglegyen a családi egység. A méz és a dió hozzá, hogy édesek legyenek a napjaink, és a fokhagyma, amely az egészségünket hivatott õrizni az elkövetkezõ év során. Ezt követi a bableves vajas rántással és foszlós fonott kaláccsal, majd a sült (rántott) hal babsalátával és lilahagymás krumplisalátával, majd mákos guba aranyszínû mézzel meglocsolva, hogy a bõség, termékenység és a jó házasság is biztosítva legyen:) Tavaly azért lefotóztam Nektek a mákos gubát, amit készítettem, Stahl Judit receptje alapján, és azt kell hogy mondjam, rettenetesen finom lett. De tényleg. Én fél adagot csináltam, az nekünk elég olt, meg egy picit variáltam rajta, de majd írom hogy mit. Így készült:
- 5 dl tej
- 100 gr cukor
- 1 vaníliarúd magjai (nálam vanília aroma - Dr. Oetker féle)
- 5 dl tejszín
- 250 gr szikkadt kifli (nálam gubakifli)
- 120 gr darált mák
- 100 gr porcukor
- 1 citrom reszelt héja
- 4 tojássárgája
- 100 gr vaj (nálam csak kb. 40 gr)
- tálaláshoz 2 dl méz
Forrald fel a tejet a cukorral és a vaníliarúd kikapargatott magjaival. Vedd le a tûzrõl, és add hozzá a tejszínt, tedd félre hûlni. A kifliket vágd centis karikákra, és szórd bele egy kivajazott tepsibe. A mákot keverd össze a porcukorral és a citrom reszelt héjával, majd az egészet szórd rá a kiflikarikákra. A tojássárgákat add a kihûlt tejszínes cucchoz, öntsd a kiflikarikákra, és jól forgasd össze az egészet. A tetejére morzsold rá a vajat (én ráreszeltem, és csak olyan 40 gr-nyit), és süsd 30 percig 190 C-ra elõmelegített sütõben. Mézzel meglocsolva tálald.