Mákos guba klasszik

2011-11-06

sponsored links

IMG_2212.JPG

A mákos guba hagyományos karácsonyi szerencsehozó  édesség, mert a sok apró mákszem pénzt hoz a házhoz. Ráadásul aki sok mákot eszik az nem megy át a drogteszten az opiát tartalma miatt.

Mákos hiedelmek 

A mákgubó számtalan magja miatt a bõséget jelképezi, ugyanakkor a kábítószerként és fogamzásgátlóként a hiábavalóság szimbóluma. Az asszíroknál a mák az "öröm növénye"-ként szerepel. Kínában érzéki kalandok elõtt használták. Oroszországban esõvarázslásokhoz használták a mákot. Aszály idején megszentelt mákszemeket szórnak szét, és bottal verik vagy kavarják fel a vizet, hogy eleredjen végre az esõ. A néphitben boszorkányokkal kapcsolatban, mágiában, ráolvasásokban, jóslásokban gyakran szerepelt a mák, mint mágikus növény. Termékenységvarázslás céljából, az ifjú házasokra mák magvait szórták, hogy különleges szaporodási képessége legyen az ifjú párnak. A görögöknél a mákot fertõtlenítõ füstölésre, jövendõmondásnál alkalmazták. Isteneknek mutatták be áldozatként, kábítószer gyanánt pedig orgiákon, lakomákon, misztériumok során vették magukhoz.

Forrás: AntalVali.com

Azonban ha hoz pénzt, ha nem, ha van bódító hatása, ha nincs, mi azért nagyon szeretjük ezt a gyorsan elkészíthetõ magyar nyalánkságot.

Hozzávalók: ...


Folytats a blogon ... mindenkaja.blog.hu/2011/11/06/makos_g...

sponsored links

Keres?s