Mákos guba
sponsored links
A megszokott mákos guba íz, egy kicsit más formában... nekem nagyon tetszik és bár nem vagyok mákrajongó egy kicsit sem, még így is ettem három szeletet :)
Az eredeti receptet Bernáth József könyvében találtam és szerettem meg, kicsit módosítottam rajta.
Hozzávalók:
400 g formakalács
( napkalács néven találtam ilyet )
2 db tojás
200 ml tejszín
300 ml tej
15 g porcukor
135 g darált mák
50 g porcukor
1 db citrom reszelt héja
Ha friss a kalácsunk, akkor 1 órára fagyasztóba tesszük, hogy könnyebben lehessen vágni.
Addig egy püspökkenyér formát kibélelünk sütõpapírral.
A tojásokat a porcukorral, a tejszínnel és a tejjel összekeverjük.
A darált mákhoz hozzáadjuk a porcukrot, a citromhéjat és az elõbbi tejszínes keverékbõl 165 g-ot, hogy egy kenhetõ mákkrémet kapjunk.
A kalácsból végeibõl annyit levágunk hogy beleférjen a formába, ezután hosszában kb 1,5 centis szeletekre vágjuk. 3 db szeletre van szükségünk.
Az elsõ szelet kalácsot beletesszük a formába, meglocsoljuk a tejszínes keverékkel, rákenjük a mákkrém felét.
Erre ráhelyezzük a második szelet kalácsot, meglocsoljuk tejszínes keverékkel, megkenjük a mákkrém másik felével, végül befedjük a harmadik szelet kaláccsal amit szintén meglocsolunk.
180 fokra elõmelegített sütõben sütjük kb 15-20 percig.
Ha teljesen kihûlt, kivesszük a formából, szeleteket vágunk belõle és fagyival vagy vanília sodóval tálaljuk.