Mákos guba, bodzás-fehér csokis málna lekvárral
sponsored links
....és vanília öntettel, illetve tejszínhabbal.
Na ezzel a gubával ne pályázzunk az év modellje címre,
mert alaposan megpakoltam kalóriával! :P
Viszont, ha minden finomságot megvonunk,
akkor egy idõ után örülten tépjük fel a hûtõajtót, hogy kifosszuk,
így szerintem egy könnyed levest követõen, megengedhetünk magunknak egy kis bûnözést! ;)
Hozzávalók:
10-12 db kifli
kb. 1 l tej
18 dkg cukor
1 cs. vaníliás cukor
20 dkg darált mák
öntet:
1/2 cs. vaníliás puding
6 dkg cukor
3 dl tej
közé:
vagy bármilyen más ízû lekvár-dzsem
tetejére:
1 cs. habpor
1,5 dl tej
1 cs. habfix
továbbá: olaj
Elkészítés:
A kifliket lekarikázzuk.
A tejet a cukrokkal felmelegítjük, majd szûrõ és egy alá helyezett tál segítségével
alaposan
- kisebb adagokra osztva-, lelocsoljuk és tálba tesszük.
A lecsepegõ tejet újra használjuk.
Amikor mind készen van, hozzákeverünk egy kevés olajat és a mákot.
Az öntethez némi tejjel kikeverjük a cukrot és a pudingot, majd a többi tejhez öntve,
csomómentesre fõzzük.
Egy tepsi aljára rétegezzük a guba felét, majd egyenletesen eloszlatunk rajta egy réteg lekvárt.
Befedjük a maradék gubával és az elõzõleg elkészített öntettel lelocsoljuk.
Elõmelegített sütõbe helyezzük, kb. 175 C°-ra, 15-20 percig.
Miután kész kihûtjük.
A habporból, tejbõl, fixálóból elkészítjük a díszítést, melyet lazán kanállal is felvihetünk
a guba tetejére, kissé hullámosítva, fodrozva, vagy nyomózsák segítségével precízen is formázhatjuk.
További mákkal, lekvárral is feldobhatjuk a tetejét.
Tipp:
Amennyiben a guba áztatásából marad meg tej, azt nyugodtan szûrjük át a morzsától
és használjuk fel az öntet készítésénél,
figyelembe véve cukortartalmát!