Mákos félhold

2017-12-19

sponsored links




















Hoztam még egy gyors karácsonyi aprósüti ötletet. Nem kell keleszteni, így azonnal süthetõ és nem túl sok a munka sem vele. Isteni finom, puha a tésztája önmagában is, de a tejfölös-tojásos kenegetéstõl még finomabbá, omlósabbá válik. Napokkal az ünnepek elõtt elkészíthetõ, lefagyasztható, néhány perc alatt forró sütõbe téve pedig olyan, mintha akkor frissen sütöttük volna.  A recept a Stahl magazin, Téli édességek  2011/2012 számában jelent meg.     



Mákos félhold

Hozzávalók:
nekem 40 db lett belõle 

tészta:

  • 1 dl tej
  • 1 tk cukor
  • 2,5 dkg friss élesztõ
  • 45 dkg liszt
  • 25 dkg puha vaj
  • 10 dkg cukor
  • 1 vaníliarúd
  • 1 tojás
  • 3 tojássárgája
  • 3 ek tejföl
  • csipet só


töltelék:

  • 15 dkg darált mák
  • 10 dkg porcukor
  • 1/2 (kezeletlen) citrom reszelt héja
  • 4 ek tej

tetejére:

  • 1 tojás
  • 2 ek tejföl

díszítés:

  • jégcukor


Elkészítése:


  1. A sütõt elõmelegítjük 160°C-ra.
  2. A töltelék hozzávalóit összekeverjük.
  3. A tésztához a langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztõt.
  4. A puha vajat, cukrot, vanília kikapart magjait habosra keverjük.
  5. Hozzáadjuk a tojást, tojássárgákat, felfuttatott élesztõt, tejfölt, lisztet és a csipet sót.
  6. A tésztát kézzel összegyúrjuk.
  7. Ha túl puha lenne kevés lisztet, ha túl kemény, akkor kevés tejfölt adunk hozzá. (ez a liszt minõségétõl függ.)
  8. A tésztát lisztezett felületen 3 mm vastagra nyújtjuk, 7 cm-es pogácsaszaggatóval korongokat szaggatunk belõle.
  9. A leesõ részeket újra gyúrjuk, szaggatjuk. 
  10. A korongokra - úgy, hogy végigérjen - tölteléket teszünk, a tésztát félbehajtjuk, széleit összenyomkodjuk, villával bebordázzuk.
  11. A süteményeket szilikonos sütõpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk, tetejüket tojással habart tejföllel megkenegetjük, megszórjuk jégcukorral.
  12. Sütõbe tolva 25 perc alatt készre sütjük. 

 






Folytats a blogon ... https://azotthonizei.blogspot.com/201...

sponsored links

Keres?s