Mákos félhold
sponsored links
Hoztam még egy gyors karácsonyi aprósüti ötletet. Nem kell keleszteni, így azonnal süthetõ és nem túl sok a munka sem vele. Isteni finom, puha a tésztája önmagában is, de a tejfölös-tojásos kenegetéstõl még finomabbá, omlósabbá válik. Napokkal az ünnepek elõtt elkészíthetõ, lefagyasztható, néhány perc alatt forró sütõbe téve pedig olyan, mintha akkor frissen sütöttük volna. A recept a Stahl magazin, Téli édességek 2011/2012 számában jelent meg.
Mákos félhold
Hozzávalók:
nekem 40 db lett belõle
tészta:
- 1 dl tej
- 1 tk cukor
- 2,5 dkg friss élesztõ
- 45 dkg liszt
- 25 dkg puha vaj
- 10 dkg cukor
- 1 vaníliarúd
- 1 tojás
- 3 tojássárgája
- 3 ek tejföl
- csipet só
töltelék:
- 15 dkg darált mák
- 10 dkg porcukor
- 1/2 (kezeletlen) citrom reszelt héja
- 4 ek tej
tetejére:
- 1 tojás
- 2 ek tejföl
díszítés:
- jégcukor
Elkészítése:
- A sütõt elõmelegítjük 160°C-ra.
- A töltelék hozzávalóit összekeverjük.
- A tésztához a langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztõt.
- A puha vajat, cukrot, vanília kikapart magjait habosra keverjük.
- Hozzáadjuk a tojást, tojássárgákat, felfuttatott élesztõt, tejfölt, lisztet és a csipet sót.
- A tésztát kézzel összegyúrjuk.
- Ha túl puha lenne kevés lisztet, ha túl kemény, akkor kevés tejfölt adunk hozzá. (ez a liszt minõségétõl függ.)
- A tésztát lisztezett felületen 3 mm vastagra nyújtjuk, 7 cm-es pogácsaszaggatóval korongokat szaggatunk belõle.
- A leesõ részeket újra gyúrjuk, szaggatjuk.
- A korongokra - úgy, hogy végigérjen - tölteléket teszünk, a tésztát félbehajtjuk, széleit összenyomkodjuk, villával bebordázzuk.
- A süteményeket szilikonos sütõpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk, tetejüket tojással habart tejföllel megkenegetjük, megszórjuk jégcukorral.
- Sütõbe tolva 25 perc alatt készre sütjük.