Mákos fentõ
sponsored links
Az önteni való kelt tészta (guba) díszes formája a fentõ (frentõ, ferentõ). Elmaradhatatlan volt a palóc lakodalmak és a böjtös ünnepek étrendjébõl.
Az öntött tészták a különféle sült tésztákból folyadékkal megpuhítva készült tésztaételek. Régen a kemencében vagy a tûzhely platniján sült egyszerû gyúrt tésztákból (laska, laksa) csinálták, ezért volt szükség a vízzel való leöntésre - ettõl puhult meg. Késõbb már inkább kenyértésztából készültek a kenyérsütés során (guba, gubó, tekercsík, gúnárnyak) és az öntéshez már tejet is használtak. A legújabb változatnak kalácstészta az alapja és forró, cukros tejjel öntik le.
Hozzávalók
a tésztához:
- 50 dk liszt
- 2 dkg élesztõ
- csipetnyi só
- 2 evõkanál cukor ...