Mákos fentõ

2011-12-22

sponsored links


Az önteni való kelt tészta (guba) díszes formája a fentõ (frentõ, ferentõ). Elmaradhatatlan volt a palóc lakodalmak és a böjtös ünnepek étrendjébõl.

Az öntött tészták a különféle sült tésztákból folyadékkal megpuhítva készült tésztaételek. Régen a kemencében vagy a tûzhely platniján sült egyszerû gyúrt tésztákból (laska, laksa) csinálták, ezért volt szükség a vízzel való leöntésre - ettõl puhult meg. Késõbb már inkább kenyértésztából készültek a kenyérsütés során (guba, gubó, tekercsík, gúnárnyak) és az öntéshez már tejet is használtak. A legújabb változatnak kalácstészta az alapja és forró, cukros tejjel öntik le.

Hozzávalók

a tésztához:

  • 50 dk liszt
  • 2 dkg élesztõ
  • csipetnyi só
  • 2 evõkanál cukor ...

Folytats a blogon ... palocprovence.blogspot.com/2011/12/ma...

sponsored links

Keres?s