Mákos csiga
sponsored links
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 2 dkg élesztõ, 5-6 dkg vaj, reszelt citromhéj, 1 tojás+ 1 tojássárgája, 1 evõkanál vaníliás cukor, csipet só, 3 evõkanál cukor, 2,5-3 dl tej.
A mákos töltelékhez: 20 dkg darált mák, 10 dkg cukor, citromhéj, 1,5 dl tej.
A locsoláshoz: 2 dl tej, 2 tasak vaníliás cukor.
Elõkészítése:
A tésztához az élesztõt felfuttatjuk kevés cukros tejben. A vajat elmorzsoljuk a liszttel és a tojássárgájával és az egész tojással, hozzáadjuk a kétféle cukrot, az élesztõs tejet, a citromhéjat, a sót, és a maradék tejet. A tésztát jól meggyúrjuk, letakarva 1 órán át kelesztjük. Lisztezett deszkára borítjuk, és vékonyra kinyújtjuk. Elkészítjük a tölteléket. Ehhez a darált mákot elkavarjuk a cukorral és ízlés szerint reszelt citromhéjjal, és leforrázzuk annyi tejjel, hogy jól kenhetõ masszát kapjunk. Rákenjük a kinyújtott tésztára, felcsavarjuk, kétujjnyi vastagságú szeletekre vagdaljuk, és sütõpapírral bélelt tepsibe rakjuk. További 30 percet kelesztjük, majd elõmelegített 170 fokos sütõben megsütjük. Amikor már majdnem megsültek meglocsoljuk a cukros tejjel. KT.2018. január