Mákos- citromos torta
sponsored links
Hozzávalók:
- 6 tojás
- 6 ek. víz
- 8 ek. liszt
- 4 ek. kakaópor
- 10 ek. cukor+ 3 ek. cukor
- 1 tasak sütõpor
- 4 dl tej
- 6 dl habtejszín
- 1 vaníliaízû pudingpor
- 10 dkg darált mák
- 1 tasak zselatin
- ? citrom leve
Szirup:
- 2 dl víz
- 3 ek. cukor
Elkészítés:
Sütünk 2 darab 3 tojásos barna piskótát szív alakú formában. A 3 tojás fehérjét a három kanál vízzel és 5 kanál cukorral kemény habbá verjük. Óvatosan hozzákavarjuk a tojások sárgáját, a 2 kanál kakaóport, a 4 kanál lisztet, és a fél tasak sütõport. Kivajazott, lisztezett formába öntjük és elõmelegített sütõben megsütjük. Ugyan így készítjük el a második piskótát is. Míg a piskóták kihülnek elkészítjük a krémet. 3 dl tejet fõni teszünk, a maradék 3 kanál cukorral elkavarjuk a pudingport. Amikor fõ a tej beletesszük a darált mákot és 1-2 percig fõzzük, majd belekavarjuk a pudingporos keveréket. Sürû péppé fõzzük. Amíg hûl a pép kihabosítunk 4 dl a habtejszínt. Ha kihûlt a pép akkor könnyedén hozzákavarjuk a habtejszínt és az utasítás szerint feloldott zselatint, meg a fél citrom levét. Hûtõszekrényben dermedni hagyjuk. Közben a szirupot is elkészítjük: felforraljuk a vizet és belekavarjuk a 3 kanál cukrot. Kettévágjuk mindkét piskótát. Az alsó lapot meglocsoljuk sziruppal és megkenjük a krém egyharmadával. Ráhelyezzük a második lapot, meglocsoljuk és megkenjük a maradék krém felével. A harmadik lapot is ráhelyezzük, meglocsoljuk és megkenjük a maradék krémmel, majd ráhelyezzük az utolsó lapot is. Ezt is locsoljuk a sziruppal. A maradék 2 dl habtejszínt is felverjük, bevonjuk a tortát vele és tetszés szerint díszítjük.