Mákos citromhabos torta
sponsored links
Emberem szülinapi tortája, mert én szeretem õt, õ meg a mák-citrom párost... :)
Eredeti recept: itt
Hozzávalók:
18 cm-es formához
Mákos habcsók :
2 db tojásfehérje
csipet só
75 g + 25 g porcukor
25 g étkezési keményítõ
egész mák
Tészta:
egész mák
Tészta:
75 g darált mák
90 g liszt
70 g cukor
75 g vaj
2 db tojássárgája
100 ml tej
0,5 tk szódabikarbóna
Citromhabhoz:
90 g puha vaj
100 g cukor
150 ml frissen facsart citromlé
4 db tojás
3 db lapzselatin
200 ml habtejszín
Citrommázhoz:
4-5 ek a zselatinnal elkevert krémbõl
Elõször a habcsókot készítjük el, én ezt elõzõ nap tettem:
A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük.
2-3 részletben adjuk hozzá az átszitált 75 g porcukrot, közben folyamatosan járatjuk a gépi habverõt.
Ha a porcukor utolsó részletét is hozzáadtuk akkor még addig verjük amíg egy jó kemény habot nem kapunk, amibe ha késsel belevágunk ottmarad a nyoma.
Ha ez kéz akkor kézi habverõre váltunk és apránként hozzáadjuk a szintén átszitált keményítõs porcukrot és elkeverjük benne.
A sütõt bekapcsoljuk 100 fokra.
Habzsákból kis halmokat nyomunk, megszórjuk mákkal és 3 órán keresztül szárítjuk.
A tésztához a vajat elkeverjük a cukorral és a tojássárgákkal, hozzáadjuk a tejet, majd a mákot, lisztet és a szódabikarbónát.
180 fokra elõmelegített sütõben 25-30 perc alatt, tûpróbáig sütjük.
A tésztát teljesen ki kell hûteni.
Addig elkészítjük a krémet:
A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk.
Egy lábasba tesszük a tojásokat, a cukrot, egy csipet sót és a citromlevet majd közepes lángon besûrítjük. Hozzáadjuk a vajat, elkeverjük benne, mehet bele a zselatin majd az egészet átszûrjük hogy egy selymes krémet kapjunk.
Ebbõl a krémbõl félreteszünk 4-5 evõkanálnyit.
Ha kihûlt a krém, keverjük össze 200 ml habtejszínbõl vert kemény habbal.
A tortalapnak levágjuk a tetejét ha púpos és egy tortakarikát teszünk köré. rákenjük a citromhabot végül az félretett zselatinos krémet.
1 éjszakára hûtõbe tesszük.
Másnap díszítjük habcsókkal és megesszük. :)
Habzsákból kis halmokat nyomunk, megszórjuk mákkal és 3 órán keresztül szárítjuk.
A tésztához a vajat elkeverjük a cukorral és a tojássárgákkal, hozzáadjuk a tejet, majd a mákot, lisztet és a szódabikarbónát.
180 fokra elõmelegített sütõben 25-30 perc alatt, tûpróbáig sütjük.
A tésztát teljesen ki kell hûteni.
Addig elkészítjük a krémet:
A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk.
Egy lábasba tesszük a tojásokat, a cukrot, egy csipet sót és a citromlevet majd közepes lángon besûrítjük. Hozzáadjuk a vajat, elkeverjük benne, mehet bele a zselatin majd az egészet átszûrjük hogy egy selymes krémet kapjunk.
Ebbõl a krémbõl félreteszünk 4-5 evõkanálnyit.
Ha kihûlt a krém, keverjük össze 200 ml habtejszínbõl vert kemény habbal.
A tortalapnak levágjuk a tetejét ha púpos és egy tortakarikát teszünk köré. rákenjük a citromhabot végül az félretett zselatinos krémet.
1 éjszakára hûtõbe tesszük.
Másnap díszítjük habcsókkal és megesszük. :)