Mákos baklava
sponsored links
Tömjén, amely a szél szárnyán úszik, és lágyan bomlik ki, akár egy zászló ? a lázadás zászlaja; ördögi kigõzölés, amely azonban korántsem kéntõl bûzlõ, ahogy gyerekkorunkban tanultuk, hanem minden illatszernél szédítõbb és ígéretesebb, ezernyi fûszer egybevegyülõ párlata, amelytõl zúgni kezd a fej, és felszárnyal a szellem. Én pedig egyszer csak ott találom magam a templom elõtt, amint kiszolgáltatom fejem a szélnek, és minden erõmmel azon vagyok, hogy beszívhassam ezt az illatot.
...
A szél mindig ugyanannak a falnak a tövéhez sodor vissza bennünket.
(Joanne Harris: Csokoládé)
Este csajos beszélgetõs-pezsgõzõs buliba megyek, oda sütöttem ezt a mákos baklavát. A bakalava és én - égben kötettett páros vagyunk... igazi szerelem ez. A baklava édes, erõteljes, olyan, hogy ha csak egyetlen falatot is eszem belõle, úgy érzem: ez a teljesség. Semmi sem hiányzik, kerek, egész, mámorító.
A szirupba rózsavizet tettem és mézet, s csak azt sajnálom, hogy azt a csodálatos illatot nem tudom szavakba foglalni, amit e két hozzávaló a konyhámba varázsolt. A mesés kelet illata volt... Csábító és bûvöletbe ejtõ.
Hozzávalók egy 20-szor 30-as tepsinyihez:
2 csomag 6 darabos réteslap,
20 dkg darált mák,
20 dkg porcukor,
2 narancs reszelt héja,
12 dkg vaj.
A sziruphoz: ...