Mákos-almás-vaníliás pite
sponsored links
Vannak korszakaim, amikor hol ezért rajongok, hol azért. A csoki az állandó, a változhatatlan, de mellé idõnként betolakodnak mások is, most éppen a mák. Szeretem a mákot, de vannak idõszakok, amikor az átlagosnál jobban kívánom. Ez is ilyen idõszak most. Legszívesebben mákot mákkal ennék.
Volt néhány almám, amit féltem már tovább tárolni, és volt még egy kevés mákom. Gondoltam pitébe rendezem el õket, és megkoronázom némi vaníliás krémmel, mert ez olyan jól mûködik az ország tortájánál is. A ropogósra sült olmós tészta pedig nagyon jól harmonizált ezzel a hármassal. Nekünk legalábbis nagyon ízlett. (Tegnap este készült, és már csak két szelet van belõle, pedig csak ketten esszük.)
Hozzávalók: (20 cm-es tortaformához)
Tészta:
30 dkg liszt
20 dkg hideg vaj
10 dkg porcukor (ennek egy része nálam házi vaníliás porcukor)
1-2 ek fehérbor (vagy víz)
csipet só
(a tésztának csak a fele kell a süteményhez, a másik felét el lehet tenni egy késõbbi alkalomra. Hûtõben becsomagolva eláll egy hétig, mélyhûtõben akár hónapokig is.)
10 dkg mák
0,5 dl fehérbor ...