Mákom van...

2012-10-13

sponsored links

guba

A mákszem éppen olyan értékes, mint a fokhagyma vagy a spenót. Pedig minden bódító, mérgezõ italt, sõt minden narkotikumot átvitt értelemben mákonynak neveztek régen. A magyar archaikus hitvilágban elsõsorban rontáselhárító szerként használták. Szent György és Luca napján vagy tehénellés idején az istálló köré szórt mák megakadályozza a boszorkány behatolását. Apró szemeihez bõségvarázsló és termékenységserkentõ motívumok is kapcsolódnak. A karácsonyi mákos tésztából a baromfinak is adtak, hogy sok tojása legyen. Valamikor szerelmi jósláshoz használták. Ha a karácsonyi vacsora közben a lány a bátyja villájáról levett mákoskalács falattal kiszalad az utcára, az a fiú lesz a férje, akit elõször meglát...

Feltételezhetõen Afganisztán, Tádzsikisztán és Üzbegisztán az õshazája. A pipacs rokonáról már Hippokratész is írt Kr. e. 460-ban, a görögök és az egyiptomiak a zöld máktok nedvét fájdalomcsillapításra, görcsoldóként, valamint köhögés ellen használták. A görögök gyakran ábrázolták az isteneiket mákkal, a növénybõl kinyert morfium pedig a mitológiai Morpheusz után kapta a nevét. A rómaiak már akkor is elõszeretettel ízesítettek vele süteményeket, sõt vallási szertartások bevált kellékeként is funkcionált. Gubója alkaloidákat tartalmaz; ezek közül a legfontosabbak a morfin, a kodein ás a papaverin, amelyek jelentõs gyógyszerek alapanyagai.

Manapság elsõsorban édességekbe használjuk, pedig értékes gyógynövény is! Számos kultúrában természetes gyógyszerként ...


Folytats a blogon ... akonyvize.blog.hu/2012/10/13/makom_va...

sponsored links

Keres?s