Mákod van
sponsored links
Valamikor régen egy ország-barangolós televízió mûsorban találkoztam elõször a mákos-kukoricával. Talán mondanom sem kell, egybõl rákattantam.
A mûsorban egy nénike elmondta, hogy ezt az étket õk általában tollfosztáskor szokták készíteni vacsorára. A kukoricát elõtte nap lemorzsolták és beáztatták; másnap akár 5-6 órát is fõzték majd darált mákkal és porcukorral összeforgatva kínálták. Azokon a portákon ahol kenyeret is sütöttek, ott a kemencében készítették agyagedényben. A tálalással nem sokat pepecseltek, ugyanis az asztalközepére helyezett tálból evett mindenki és így csak a fõzõedényt, egy nagyobbacska tálat és a kanalakat kellett elmosni.
A késõbbi idõkben pedig már az "onokák" kedvencévé is vált; és ha úgy szerették, mézzel, pár csepp citromlével vagy citromlével elkevert fahéjas mézzel majszolták ezt a mennyei mannát.
Más vidékeken a karácsony elõtti böjt és a nagy péntek nélkülözhetetlen fogása volt.
Én a mákos-kukoricát konzervbõl szoktam készíteni, mert annak van egy kis édeskés íze (nem bízom a véletlenre).
Most azt a feladatot tûztem ki magamnak, hogy egy kicsit népszerûsítsem ezt az egyszerû, de nagyszerû népies ételfélét.
Bátran ajánlom mindenkinek, hagyományosan vagy az általam készített módon.
MÁKOS-KUKORICÁS POLENTA
Hozzávalók:
30 dkg kukoricadara ...
MÁKOS-KUKORICÁS POLENTA
Hozzávalók:
30 dkg kukoricadara ...