Mákmorzsás szilvás lepény
sponsored links
Hozzávalók: (26 cm-es formához)
25 dkg rétesliszt
10 dkg kristálycukor
6 dkg olaj
fél csomag sütõpor (6 g)
1,2 dl tej
1 tojás sárgája
reszelt citromhéj
õrölt fahéj
10 dkg darált mák
1-2 evõkanál kristálycukor
4 dkg margarin
pár szem szilva (nekem most fagyasztott volt - lehet több is mint nekem most a képen, most csak ennyi volt itthon)
+ margarin és liszt a forma kikenéséhez és szórásához
A lisztet, kristálycukrot, olajat és csipetnyi fahéjat villával morzsássá dolgoztam.
Kb. 10 dkg-ot ebbõl a morzsából egy másik tálba tettem, amihez hozzákevertem a darált mákot, 1-2 evõkanál cukrot (ízlés szerint) és 5 dkg margarint, majd kézzel morzsássá dolgoztam. Félretettem.
A lisztes-olajas morzsa megmaradt nagyobbik részéhez villával hozzákevertem a tojássárgát, sütõport, tejet, citromhéjat (ha túl sûrû,lehet még 1-2 evõkanál tejet hozzáadni, függ a liszt minõségétõl). Ezt a masszát kikent, kilisztezett formába kentem. A tetejét kiraktam félbe vagy negyedekbe vágott szilvával (nekem nagyok voltak, így negyedekbe vágtam, még fagyosan, és rögtön raktam a tésztára), majd rászórtam a mákos morzsát. Elõmelegített 200 fokos sütõben megsütöttem (kb. 30-35 perc).