Mák * sárgabarack * vanília torta
sponsored links
Igazi nyári torta a testvérem szülinapjára: mákos lapok, sárgabarack-kompót, vaníliás diplomatakrém, könnyû sárgabarackos joghurtmousse. A díszítés viszonylag egyszerûbb lett - bár a 40 fokos kánikulában szerintem a tortasütés már alapjáraton hõstett volt :)
Tudom, a sárgabarackszezon gyakorlatilag véget ért már, de sárgabaracklekvárból is el lehet készíteni; akkor a cukormennyiségnél számolni kell azzal, hogy a lekvár már eleve cukrozott. Viszont nagyon jól tud még mûködni ez a recept szilvával is, aminek pont most jött el a szezonja; a poszt végén írom majd, hogyan!
Hozzávalók egy 20 cm-es tortakarikához:
Mákos piskóta:
- 100 g puha vaj
- 100 g porcukor
- egy kezeletlen citrom héja
- 100 g tojás (kb. két tojás)
- 70 g liszt
- 30 g darált mák
Sárgabarack-kompót:
- 100 g sárgabarackpüré*
- 100 g sárgabarack (hámozva)
- 4 g pektin
- 20 g cukor
Diplomatakrém:
- 250 g tej
- 1 rúd vanília
- 60 g tojássárga
- 50 g cukor
- 25 g liszt
- 1,5 lap zselatin
- 150 g habtejszín
Barackos joghurtmousse:
- 115 g sárgabarackpüré*
- 115 g natúr joghurt
- 50 g cukor
- 3 lap zselatin
- 100 g habtejszín
Barackzselé:
- 150 g sárgabarackpüré*
- 2 lap zselatin
- 1 ek. cukor
*Sárgabarackpüré: ezt úgy készítem el, hogy a sárgabarackokat egy-két percre forró vízbe teszem, majd lehúzom a héjukat. Eltávolítom a magot, pürésítem, végül szitán átpasszírozom a barackot. Végül hozzákeverek egy evõkanálnyi frissen facsart citromlét.
A mákos piskótához a puha vajat a porcukorral és a lereszelt citrom héjával kihabosítom. Hozzáadom két-három részletben a lazán felvert tojásokat is. Végül beleforgatom a lisztet és a darált mákot. Sütõpapíron két, 20 cm-nél kicsit nagyobb átmérõjû lapot kenek ki a masszából, majd 180 fokon kb. 8 perc alatt készre sütöm. A kisült piskótából egy 20 cm-es és egy 18 cm-es lapot szúrok ki, majd hagyom teljesen kihûlni.
A sárgabarack-kompóthoz a barackpürét és az apró kockákra vágott barackot melegíteni kezdem, hozzáadom a cukorral összekevert pektint, majd 1-2 percig forralom folyamatosan kevergetve. 18 cm-es tortakarikába öntöm a kész kompótot és kifagyasztom.
A diplomatakrémhez a tejbõl, a vaníliarúd kikapart magjaiból, a tojássárgákból, a cukorból és a lisztbõl sûrû pudingot fõzök. Leveszem a tûzrõl, hozzáadom a hideg vízbe áztatott, majd alaposan kicsavart zselatinlapokat. Amikor szobahõmérsékletûre hûlt, két részletben beleforgatom a felvert tejszínhabot is.
A barackos joghurtmousse-hoz a barackpürét a cukorral forrásig melegítem, majd feloldom benne az elõzõleg hideg vízbe áztatott zselatinlapokat. Hozzákeverem a joghurtot. Amikor szobahõmérsékletûre hûlt, beleforgatom a felvert tejszínhabot is.
Jöhet az összeállítás. A nagyobb piskótalap köré tortakarikát teszek. Ráhelyezem a kifagyott barackkompótot, majd ráöntöm a diplomatakrémet. Erre óvatosan ráhelyezem a második piskótalapot, és finoman belenyomom. Ráöntöm a joghurtmousse-t, majd egy éjszakára hûtõbe teszem.
A barackzseléhez a barackpürét a cukorral forrásig melegítem, majd feloldom benne a zselatinlapokat. Hagyom kicsit hûlni, majd a joghurtmousse-ra öntöm, és visszateszem a tortát a hûtõbe, míg a zselé meg nem szilárdul.
Én barackkal, színezett fehércsoki-lapokkal, fehércsokis-tejszínes habrózsákkal és mákkal díszítettem.
Szilvás verzió:
A szilvás verzióhoz én vörösboros szilvapürét készítenék. Ehhez fél kiló megtisztított szilvát másfél deci vörösborral addig fõzök, míg a szilva meg nem fõ és szét nem esik. Ekkor turmixolom és szitán átpasszírozom. Én mindenképp reszelnék bele egy kevés tonkababot is.