Májgaluska leves
sponsored links
Alap levesnek libahúsból készítettem húslevest, aminek elkészítési módját ezen a linken nézhetitek meg.
Általában a húsleveseket én mindig kuktában fõzöm ,mert sokkal finomabb és sokkal gyorsabban elkészülnek mint ha hagyományos módon fõzzük.
Amikor megfõtt a leves leszûröm és a zöldségeket felkarikázom, kisebb darabokra vágom és így rakom vissza a leszûrt húslevesbe.
2-3 maréknyi zöldborsót külön fõzök meg sós vízbe és ezt is belerakom a leszûrt levesbe.
Elkészítem a májgombócokat és kifõzésük után szintén belepakolom a kész levesembe, majd petrezselyem zölddel bõven megszórom és máris tálalható a finom levesünk.
Májgaluska készítése kb 8 liter leveshez :
Hozzávalók :
8-9 db csirkemáj
2 szelet kenyér, vagy zsemle
2 db egész tojás
4 evõkanál finomra vágott petrezselyemzöld
ízlés szerint: só, bors.
annyi zsemlemorzsa amennyit felvesz a massza
Elkészítése :
Egy szélesebb mély lábasba odarakok vizet forrni
Kenyeret vagy a zsemlét vízbe áztatom és jól kinyomkodom.
A májat összeturmixolom, hozzáadom az elõzõleg már beáztatott , kinyomkodott kenyeret.
Hozzákeverem a tojásokat, a petrezselyemzöldet és fûszerezem sóval borssal.
Jól összekeverem és annyi zsemlemorzsát adok hozzá, hogy kb közepes lágy masszát kapjak.
Nem szabad keményre készíteni ,mert akkor nem fõ meg, ha nagyon lágy akkor meg szétesik fõzés közben.
Ezért minden esetbe csináljunk egy fõzési próbát egy-egy gombóccal!
Amikor forr a víz, leveszem a lángot alatta kicsire és vízbe mártott teáskanállal beleszaggatom a májgaluskákat, ha feljönnek a víz tetejére akkor még 3-4 percig fõzöm õket.
Egyet kiveszek a vízbõl és megnézem hogy puhára fõtt e, ha igen kiszedem õket egy lukacsos szûrõre és ha lecsepegtek azonnal belerakom a kész húslevesembe.
Mind addig ismételem ezt a fõzési módot míg az összes galuskám el nem fogyott.
Végül tálalom:))
Jó étvágyat !
Általában a húsleveseket én mindig kuktában fõzöm ,mert sokkal finomabb és sokkal gyorsabban elkészülnek mint ha hagyományos módon fõzzük.
Amikor megfõtt a leves leszûröm és a zöldségeket felkarikázom, kisebb darabokra vágom és így rakom vissza a leszûrt húslevesbe.
2-3 maréknyi zöldborsót külön fõzök meg sós vízbe és ezt is belerakom a leszûrt levesbe.
Elkészítem a májgombócokat és kifõzésük után szintén belepakolom a kész levesembe, majd petrezselyem zölddel bõven megszórom és máris tálalható a finom levesünk.
Májgaluska készítése kb 8 liter leveshez :
Hozzávalók :
8-9 db csirkemáj
2 szelet kenyér, vagy zsemle
2 db egész tojás
4 evõkanál finomra vágott petrezselyemzöld
ízlés szerint: só, bors.
annyi zsemlemorzsa amennyit felvesz a massza
Elkészítése :
Egy szélesebb mély lábasba odarakok vizet forrni
Kenyeret vagy a zsemlét vízbe áztatom és jól kinyomkodom.
A májat összeturmixolom, hozzáadom az elõzõleg már beáztatott , kinyomkodott kenyeret.
Hozzákeverem a tojásokat, a petrezselyemzöldet és fûszerezem sóval borssal.
Jól összekeverem és annyi zsemlemorzsát adok hozzá, hogy kb közepes lágy masszát kapjak.
Nem szabad keményre készíteni ,mert akkor nem fõ meg, ha nagyon lágy akkor meg szétesik fõzés közben.
Ezért minden esetbe csináljunk egy fõzési próbát egy-egy gombóccal!
Amikor forr a víz, leveszem a lángot alatta kicsire és vízbe mártott teáskanállal beleszaggatom a májgaluskákat, ha feljönnek a víz tetejére akkor még 3-4 percig fõzöm õket.
Egyet kiveszek a vízbõl és megnézem hogy puhára fõtt e, ha igen kiszedem õket egy lukacsos szûrõre és ha lecsepegtek azonnal belerakom a kész húslevesembe.
Mind addig ismételem ezt a fõzési módot míg az összes galuskám el nem fogyott.
Végül tálalom:))
Jó étvágyat !