Máj és vargánya avagy Burgonya és zeller
sponsored links
Jó világ van. ?
Legalább is a mai ebédem ezt tükrözte.
Egyébként, máj fogyasztásával nagyon könnyen tudjuk biztosítani a szervezetünk számára szükséges A-, és D-vitaminokat.
BORJÚMÁJ SZELETEK,
FEHÉRBOROS VARGÁNYÁVAL
ÉS ZELLERES BURGONYAPÜRÉVEL
Hozzávalók:
60-80 dkg borjúmáj (persze más is lehet)
20 dkg vargánya
60 dkg burgonya
1 db nagyobb zellergumó (kb.40 dkg)
1 dl fehérbor
tej
vaj
kakukkfû
bors, só
A megtisztított burgonyát és zellert felkockázzuk, és sós vízben megfõzzük. (Elvileg együtt is fõzhetjük, de a zellert vágjuk kisebbre, biztos ami biztos alapon, vagy fõzzük külön.)
A hagyományos módon, tejjel és vajjal pürét készítünk, a végén aprított zeller zöldet keverünk hozzá.
A vargányát felszeleteljük, és szép pirosra pirítjuk, csak ezután sózzuk, borsozzuk, kakukkfûvel ízesítjük, aztán ráöntjük a bort, és jól kiforraljuk.
A májat vékony szeletekre vágjuk, és hirtelen megsütjük mindkét oldalukról, majd megsózzuk.
A igazi, jó, máj sütése igényel egy kis gyakorlatot; nem szabad keménynek lennie, sõt a közepének illik rózsaszínnek maradnia (nem nyersnek), ugyi sózni csak a végén szabad, illetve tálaláskor. Na és akkor még ott van, a máj minõsége is. Érdemes utána nézni.
Én, körülbelül félcentis szeleteket vágtam, picikét bevagdostam a széleit, és oldalanként 3-4 percig sütöttem, a közepesnél kicsit gyengébb lángon.
A májat frissen! tálaljuk a pürével körítve, és a vargányával koronázva, és a finom boros szaftjával meglocsolva.