Mágnás diós pite

2017-10-25

sponsored links




















Ahogy beköszönt az õsz, nálam máris megszaporodik a diós, mákos, gesztenyés sütemények száma és persze a kelt tésztákról se feledkezzünk meg. Mindig is különösen rajongtam a diós sütikért, ezért egy olyan igazi, békebeli hangulatú, kredenc mélyérõl elõkerülõ, nagymamás-dédmamás, házias receptet hoztam, amivel tényleg lenyûgözhetjük magunkat és a családot. Két omlós, citromos linzertészta között könnyed habos, gazdag diós réteg lapul, a nyáron eltett házi sárgabaracklekvár íze pedig mesteri sütivé koronázza. Remek vendégváró, mert napokkal elõbb is megsüthetjük, állásában pedig még finomabbá és puhábbá válik. Készíthetõ mákkal is, ez esetben savanykás meggylekvárt tegyünk a mákos réteg alá. Kiadós, könnyen elkészíthetõ sütemény.


Mágnás diós pite

Hozzávalók:
tepsi mérete nálam: 21x33 cm


tészta:


  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg hideg vaj (esetleg margarin) - nálam 1/3-a zsír
  • 10 dkg porcukor
  • 1 tojás
  • 1 cs sütõpor
  • 1 citrom
  • csipet só

töltelék:

  • 15 dkg darált dió
  • 20 dkg porcukor
  • 3 tojás
  • 1 cs vaníliás cukor
  • csipet só
  • kb 2,5 dl házi baracklekvár


teteje lekenéséhez:

  • 1 felvert tojás

Elkészítése:

  1. A lisztbe beleszórjuk a sütõport, cukrot és a sót, összekeverjük.
  2. Belemorzsoljuk a vajat, belereszeljük a citrom héját és hozzáadjuk fél citrom levét, a tojással gyors mozdulatokkal tésztát gyúrunk belõle.
  3. Átlátszó fóliába csomagolva 1/2-1 óra hosszára hûtõbe rakjuk.
  4. Közben elkészítjük a tölteléket: a tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét csipet sóval és a vaníliás cukorral kemény habbá verjük. 
  5. A sárgáját kikeverjük a cukorral, felváltva, óvatosan hozzáforgatjuk a darált diót és a tojásfehérjehabot.
  6. A tészta 2/3 részét sütõpapíros tepsibe nyújtjuk, vastagon megkenjük a lekvárral, egyenletesen elsimítjuk rajta a diós tölteléket.
  7. A maradék 1/3 tésztából rácsokat rakunk a tetejére.
  8. Felvert tojással lekenjük, elõmelegített 180°C-os sütõben kb 35-40  perc alatt (sütõfüggõ!) készre sütjük.
  9. Kihûlve kockákra vágjuk, - melegen sajnos nem szeletelhetõ szépen - porcukorral meghintve kínáljuk.   








Folytats a blogon ... https://azotthonizei.blogspot.com/201...

sponsored links

Keres?s