MÁNGOLDOS-KRUMPLIS POGÁCSA
sponsored links
MÁNGOLDOS-KRUMPLIS POGÁCSA
Imádjuk a mángoldot, a krumplis dolgokat is, így a kettõ ötvözetébõl készült pogácsák nagyon bejöttek nekünk. A mángoldot lehet helyettesíteni spenóttal, azzal is ugyanolyan finom lesz. Így a tavasz elején egyre nagyobb igénye van az embernek arra, hogy minél több finom zöldség kerüljön valamilyen formában az asztalra.
40 dkg liszt
25 dkg fõtt krumpli
3 dkg élesztõ
1,5 dl tej + a krumpli fõzõvizébõl igény szerint (kb. 0,5-1 dl)
1 ek só
1 tojás
2 púpos ek zsír
1 kk cukor
egy nagy marék friss, alaposan megmosott mángold levél
1 tojás a tészta lekenéséhez
ELKÉSZÍTÉSE
- A cukrozott langyos tejben felfuttatjuk az élesztõt, majd azt összekeverjük a liszt, só, tojás, 1 ek púspos zsír keverékével. Igény szerint tegyünk még hozzá a krumpli fõzõvizébõl. Amikor a tészta hozzávalóit összedolgoztuk, akkor takarjuk le és várjunk vele min. 30 percet.
- Ekkor gyúrjuk át megint, majd kinyújtjuk a tésztát és megkenjük az ek zsírral, majd a kezünk között összetörjük a fõtt krumplit és annak darabjait elosztlatjuk a tésztán, majd az apróra vágott mángolddal is megszórjuk.
- A tészta tetejét a közepéig behajtjuk, majd az alját is a közepéig felhajtjuk. Ezután a két oldala következik. Annak a széleit is középre hajtjuk jobbról is és balról is. Így hagyjuk a tésztát 15-20 percig, majd megint kinyújtjuk és a fentiek szerint hajtogatjuk. Megint várunk 20 percet és megismételjük a folyamatot.
- Ezután várunk megint 20 percet, majd kinyújtjuk és kiszaggatjuk az elõzõleg bevagdosott tetejû tésztát. Ismét várunk vele 20 percet, majd lekenjük tojással és mehet a sütõbe 180 fokra.
- Amikor szép aranysárga a teteje, akkor kivesszük a sütõbõl és élvezettel elfogyasztjuk..:)
Ha Google+-on szeretnél hozzám csatlakozni, ide kattints.