MÁLNÁS KÖLESTORTA ( TEJ ÉS GLUTÉNMENTES) Köleskoch

2017-06-27

sponsored links

málnás köleskoch


1 hét alatt harmadszor készítettem el, amire sikerült lencsevégre kapnom. Elsõ alkalommal cseresznyével, aztán a következõ kettõ már málnával sült.
A cseresznyés változat még tehéntejjel készült, de közben bejelentkezett az egyik barátnõm a gyerekeivel, akik táplálkozásügyileg kimondottan nehéz esetek, szinte semmit sem ehetnek. Ekkor törtem az agyam és rájöttem, hogy kókusztejjel és nádcukorral számukra is fogyasztható lesz ez a finomság, így született meg ez a változat. Az elsõ torta utolsó szeletét bûvölve, megkértek, hogy készítsek nekik még egyet, mert ez annyira finom - persze, hogy megsütöttem az utánpótlást.
Természeten, aki nem allergiás semmire sem, nyugodtan használjon hozzá kristálycukrot és tehéntejet, vagy aki a nádcukrot sem fogyaszthatja, az xilittel édesítse.
Sajnos ez a torta kicsit túlsült, mert elbeszélgettük az idõt, de így is finom, szaftos maradt.


Hozzávalók

30 dkg köles
4 tojás
20 dkg nádcukor v. xilit
1 vaníliarúd
30-35 dkg friss málna 
1 csipet só
1,5 dl víz
1 dl étolaj
6-7 dl kókusztej vagy tej

porcukor a tetejére


Elkészítés

A kölest öblítsd át, majd öntsd fel kevés vízzel, adj hozzá 1 csipet sót és kezd el fõzni. Amikor kezd elforrni a víz alóla, öntsd fel a kókusztejjel, kapard k-i  vanília magjait, a héját is dobd bele, adj hozzá 10-15 dkg cukrot vagy édesítõt és kezd el fõzni. Amikor felforrt, fedd le egy fedõvel és a lángot is állítsd takarékra alatta.
Így fõzd 10 percet, majd keverd át és pótold a folyadékot.
Kóstold meg, ha kell még adj hozzá cukrot, hogy finom és édes legyen.
Amikor már puhulgat a a köles, zárd el alatta tüzet és hagyd lefedve párolódni, legalább még 10-15 percet.
Ellenõrizd, hogy elég puha-e a köles és nincs-e nagyon kiszáradva, ha kell mindig önts alá kevéske tejet.

Amikor elkészült, hagy egy kicsit hûlni.
Közben a 4 nagy tojást, verd kemény, krémes habosra a maradék cukorral. Ez a mûvelet eltart egy kis ideig, kitartás, amikor az összes nagyobb légbuborék eltûnik belõle és a térfogata legalább a 2 és félszerese lett, na akkor megfelelõ.
Az elkészült habos tojáshoz öntsed az étolajat és ezzel is verjed még egy kicsit.
A már nem forró kölest keverd el jó alaposan a tojásos keverékkel.
Legvégül forgasd bele a málna 2/3 részét.
Egy 26 centis tortaformát vékonyan olajozzál ki és öntsd bele a masszát. A tetejét rakd tele a maradék málnával, majd told az elõmelegített 165 fokos légkeveréses sütõbe.
Picivel több, mint 1 óra szükséges az elkészültéhez, a tûpróba ajánlott.
Az elkészült tortáról azonnal vágd le a tortakarikát és hagyd langyosra hûlni. Hintsd meg porcukorral a tetejét, hogy csinos legyen. 
Melegen is isteni finom, de nem lehet szépen szeletelni.

Amennyiben van otthon felesleges málna, akkor azt  kevés porcukorral, vagy ledarált xilittel pépesítsd egy villa segítségével és kínáld mellé.

Természetesen elkészíthetõ, hagyományos tepsiben is és kockázva szervírozva.


Cseresznyés köleskoch


Csak, mert szeretem...kreatív gasztroblog

Folytats a blogon ... csaak.blogspot.com/2017/06/malnas-kol...

sponsored links

Keres?s