MÁKTORTA MASCARPONÉS SZILVAKRÉMMEL ÉS TÜKÖRGLAZÚRRAL
sponsored links
Tartozom ennek a finom tortának a receptjével. A segítsütire készítettem, de a receptet csak most pótlom, ugyanis elkészítettem újra az átadásra.
A tükörglazúr életem elsõ próbálkozása volt. Nem lett a legtökéletesebb, de elsõre teljesen vállalható. érdekes, hogy az apró kis hibák a fotón nagyon látszanak, de különben nem volt feltûnõ. A tészta és a krém könnyen és gyorsan elkészíthetõ. Tulajdonképpen a glazúr is, ha már tudja az ember, hogyan kéne.
rengeteg leírást elolvastam, aztán az olvasottakból összeraktam a sajátomat. Gyönyörûen elterült, úgyhogy jól vizsgázott a fõpróbán.
Hozzávalók
tészta
15 dkg mák
15 dkg liszt
4 egész tojás
1 csipet só
13 dkg cukor
2 t.k. mézeskalács fûszerkeverék
1 citrom reszelt héja
1 citrom reszelt héja
1 cs. sütõpor
1, 3 dl étolaj
1,3 dl tej
krém
50 dkg mascarpone
50 dkg szilva
2 e.k. porcukor
4 e.k. kristálycukor
2 evõkanál házi szilvalekvár
2 evõkanál házi szilvalekvár
1 csomag zselatin fix
3 dl cukrászhab, nálam habtejszín, de jobb a cukrászhab
1/2 citrom leve
tükörglazúr
10 g. zselatin
15 dkg fehér csokoládé
15 dkg glükózszirup
víz 60 + 80 ml
15 dkg cukor
10 dkg sûrített tej
ételfesték
-------
1,5 dl szilvalekvár
Elkészítés
tészta
A 4 tojást a cukorral fehéredésig habosra kell verni. Aki ragaszkodik a tojások szétválasztásához, nyugodtan csinálja külön é a végén keverje bele a tojásfehérjehabot. Én lusta vagyok és mindig így egyben verem fel a tojásokat.
A lisztet, mákot sütõport, sót és a fûszert egy tálban vegyítsd össze.
Az elkészült tojáshoz apránként és felváltva adagold a száraz és nedves hozzávalókat, ezt már én spatulával szoktam.
Egy 20-22 centis formát bélelj ki sütõpapírral és öntsd bele a masszát.
160 fokra elõmelegített sütõben süsd készre 35-40 perc, tûpróba javasolt.
krém
50 dkg szilvát magozd ki és vágd apróra.
egy lábasba halmozd, facsard rá a citromlevelet, ízesítsd 1 k.k. mézes fûszerkeverékkel és adj hozzá, 3-4 e.k. cukrot.
Fõzd össze, pár perc alatt összeesik a szilva. Adj hozzá 1 evõkanál feloldott zselatint, keverd el benne, majd hagyd langyosra hûlni.
A kissé lehûlt szilvát turmixold le.
Tedd félre, hogy teljesen kihûljön.
A szoba-hõmérsékletû mascarponét keverd el a porcukorral és 1/2 zacskó expressz zselatinnal.
A teljesen kihûlt szilvaturmixot is keverd a sajthoz.
A tejszínt verd kemény habbá a a zselatin fix másik felével. Szerintem jobban jár az ember, ha cukrászhabbal próbálkozik inkább, mert nekem a habtejszín kissé lágy maradt, így a krém nem lett elég kemény. Lehetett vele dolgozni, de nem volt az az igazi tartása.
A felvert habot egy spatula segítségével keverd a sajtos szilvához, majd helyezd a hûtõbe 1-2 órára.
tükörglazúr
Na, ez egy érdekes eset. A net tele receptekkel, mindegyik más, aztán így összegyúrtam párat és megalkottam a sajátomat. Aztán én ezt elfelejtettem leírni magamnak, természetesen elfelejtettem és most nagy bajban voltam, de azért összejött.
A zselatint fel kell oldani a 60 ml. vízben.
A csokoládét apróra kel tördelni egy tálba tenni, hozzáadni a sûrített tejet és a feloldott zselatint.
A cukrot a glükózsziruppal és a 80 ml. vízzel össze kell fõzni, majd hagyni 2 percet forrni.
Ezt a forró elegyet rá kell önteni a csokoládés keverékre, majd összekevergetni.
Ezt a fura kinézetû egyveleget egy botmixerrel óvatosan össze kell mixelni, de vigyázva, hogy nem keletkezzenek buborékok. Ez szinte lehetetlen, ezért ne emeld ki a mixert belõle munka közben. Majd egy sûrû szûrõn át kell szûrni.
El is készült, már csak színezni kell.
Annyi felé kell venni a bevonatot, ahány színt szeretnénk, és egyenként picike ételfestékkel meg kell színezni. Én poralapú festéket használok.
Hagyni kell, hogy lehûljön olyan 35 fok körülire.
Használat elõtt még egy átkevergetés nem árt neki.
összeállítás
A kihûlt tésztát vágd 3 egyforma karikára.
Az alsót kend meg vastagon a krémmel, helyezd rá a következõ lapot. Ezt vékonyan kend le a szilvalekvárral, majd jöhet a krém.
Helyezd rá a 3. lapot, ezt is vond be egyenletesen a krémmel és a torta oldalát is.
Tedd a hûtõbe 1 órára, majd újra vond át a krémmel az egész tortát, ügyelj arra, hogy a lehetõ legegyenletesebb legyen a felület (nem úgy, mint nálam ?), mert csak akkor fog mutatni rajta a glazúr.
A tortát egy felfordított tálra kell helyezni, a tál alá pedig egy nagy tiszta tepsit helyezni, hogy e lecsepegõ glazúrt fel tudjuk fogni.
A torta közepétõl körkörös mozdulatokkal el kell kezdeni locsolni a glazúrt. Magától szétterül és vékonyan bevonja a tortát.
A lecsepegõ masszát egy üvegbe vissza lehet szedni és újra felhasználható egy kis mikrózás után.
Amikor már nem csepeg, egy tálra át kell rakni a tortát és bedugni a hûtõbe.
Pár perc alatt kidermed.
Ez a máz, nem fog megszilárdulni, ezért nagyon óvatosan kell bánni az elkészült tortával, mert minden hozzáragad és meglátszik rajta.
Önmagában is szép, de könnyû díszíteni, mivel minden megragad rajta.
Az elsõ változatom majdnem csupasz volt, a másodikat kicsicsáztam, mert egy kislány szülinapi tortája lett. Fehér fondantból készítettem a virágokat.
-------
1,5 dl szilvalekvár
Elkészítés
tészta
A 4 tojást a cukorral fehéredésig habosra kell verni. Aki ragaszkodik a tojások szétválasztásához, nyugodtan csinálja külön é a végén keverje bele a tojásfehérjehabot. Én lusta vagyok és mindig így egyben verem fel a tojásokat.
A lisztet, mákot sütõport, sót és a fûszert egy tálban vegyítsd össze.
Az elkészült tojáshoz apránként és felváltva adagold a száraz és nedves hozzávalókat, ezt már én spatulával szoktam.
Egy 20-22 centis formát bélelj ki sütõpapírral és öntsd bele a masszát.
160 fokra elõmelegített sütõben süsd készre 35-40 perc, tûpróba javasolt.
krém
50 dkg szilvát magozd ki és vágd apróra.
egy lábasba halmozd, facsard rá a citromlevelet, ízesítsd 1 k.k. mézes fûszerkeverékkel és adj hozzá, 3-4 e.k. cukrot.
Fõzd össze, pár perc alatt összeesik a szilva. Adj hozzá 1 evõkanál feloldott zselatint, keverd el benne, majd hagyd langyosra hûlni.
A kissé lehûlt szilvát turmixold le.
Tedd félre, hogy teljesen kihûljön.
A szoba-hõmérsékletû mascarponét keverd el a porcukorral és 1/2 zacskó expressz zselatinnal.
A teljesen kihûlt szilvaturmixot is keverd a sajthoz.
A tejszínt verd kemény habbá a a zselatin fix másik felével. Szerintem jobban jár az ember, ha cukrászhabbal próbálkozik inkább, mert nekem a habtejszín kissé lágy maradt, így a krém nem lett elég kemény. Lehetett vele dolgozni, de nem volt az az igazi tartása.
A felvert habot egy spatula segítségével keverd a sajtos szilvához, majd helyezd a hûtõbe 1-2 órára.
tükörglazúr
Na, ez egy érdekes eset. A net tele receptekkel, mindegyik más, aztán így összegyúrtam párat és megalkottam a sajátomat. Aztán én ezt elfelejtettem leírni magamnak, természetesen elfelejtettem és most nagy bajban voltam, de azért összejött.
A zselatint fel kell oldani a 60 ml. vízben.
A csokoládét apróra kel tördelni egy tálba tenni, hozzáadni a sûrített tejet és a feloldott zselatint.
A cukrot a glükózsziruppal és a 80 ml. vízzel össze kell fõzni, majd hagyni 2 percet forrni.
Ezt a forró elegyet rá kell önteni a csokoládés keverékre, majd összekevergetni.
Ezt a fura kinézetû egyveleget egy botmixerrel óvatosan össze kell mixelni, de vigyázva, hogy nem keletkezzenek buborékok. Ez szinte lehetetlen, ezért ne emeld ki a mixert belõle munka közben. Majd egy sûrû szûrõn át kell szûrni.
El is készült, már csak színezni kell.
Annyi felé kell venni a bevonatot, ahány színt szeretnénk, és egyenként picike ételfestékkel meg kell színezni. Én poralapú festéket használok.
Hagyni kell, hogy lehûljön olyan 35 fok körülire.
Használat elõtt még egy átkevergetés nem árt neki.
összeállítás
A kihûlt tésztát vágd 3 egyforma karikára.
Az alsót kend meg vastagon a krémmel, helyezd rá a következõ lapot. Ezt vékonyan kend le a szilvalekvárral, majd jöhet a krém.
Helyezd rá a 3. lapot, ezt is vond be egyenletesen a krémmel és a torta oldalát is.
Tedd a hûtõbe 1 órára, majd újra vond át a krémmel az egész tortát, ügyelj arra, hogy a lehetõ legegyenletesebb legyen a felület (nem úgy, mint nálam ?), mert csak akkor fog mutatni rajta a glazúr.
A tortát egy felfordított tálra kell helyezni, a tál alá pedig egy nagy tiszta tepsit helyezni, hogy e lecsepegõ glazúrt fel tudjuk fogni.
A torta közepétõl körkörös mozdulatokkal el kell kezdeni locsolni a glazúrt. Magától szétterül és vékonyan bevonja a tortát.
A lecsepegõ masszát egy üvegbe vissza lehet szedni és újra felhasználható egy kis mikrózás után.
Amikor már nem csepeg, egy tálra át kell rakni a tortát és bedugni a hûtõbe.
Pár perc alatt kidermed.
Ez a máz, nem fog megszilárdulni, ezért nagyon óvatosan kell bánni az elkészült tortával, mert minden hozzáragad és meglátszik rajta.
Önmagában is szép, de könnyû díszíteni, mivel minden megragad rajta.
Az elsõ változatom majdnem csupasz volt, a másodikat kicsicsáztam, mert egy kislány szülinapi tortája lett. Fehér fondantból készítettem a virágokat.
máktorta szilvakrémmel és tükörglazúrral |
Csak, mert szeretem...kreatív gasztroblog