MÁKOS-MARCIPÁNOS CSAVART CSIGÁK TANGZHONG TECHNIKÁVAL
sponsored links
mákos marcipános csavart csigák |
Úgy tûnik, nem bírom ki csigák nélkül, teljesen felcsigáztak-úgyhogy megint született egy változata. A mák és marcipán együtt, valami félelmetesen finom ízkombó-valamikor egy bejgliben már kipróbáltam, úgyhogy ezen nem sokat törtem az agyamat. Ez a csavart csiga forma pedig teljesen levesz a lábamról, egyszerûen imádom. A tangzhong iránti szenvedélyem is csillapíthatatlan, így kénytelen voltam ezt a formázást is kipróbálni ezzel a technikával.
Most nem szeretnék részletesen beszámolni errõl a tangzhong technikáról, az elõzõ bejegyzéseimben részleteztem, vissza lehet keresgetni.
Hozzávalók
tanghzong
4 dkg liszt
20 dkg víz
mákos réteg
20 dkg darált mák
4 dkg liszt
2 dl. tej
13 dkg cukor (lehet édesebben is)
1 citrom reszelt héja
1 narancs reszelt héja
1,5 t.k. fahéj
2 tojásfehérje
5 dkg vaj
tészta
2,5 dkg friss élesztõ
1,6 dl tej
az elkészített tangzhong
62 dkg liszt ( sima, fehér)
12 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
2 tojássárgája
5 dkg vaj
1 k.k. só
20 dkg marcipán ( nálam Lidlis)
1 tojás a lekenéshez
Elkészítés
tangzhong
4 dkg lisztet és 2 dl vizet tégy egy kis lábasba, majd keverd simára és folyamatos kevergetés mellett kezd el melegíteni. Amikor elérte a 65 fokot, elkészült.
Tedd félre és hagyd lehûlni szoba -hõmérsékletûre.
Mákos réteg
A két tojásfehérjét keverd simára a 4 dkg liszttel és a 13 dkg cukorral.
Egy lábasba mérd ki a mákot és a tejet, majd add hozzá a fehérjés keveréket és kezd el fõzni. Reszeld bele a citrom és narancshéjakat, ízesítsd még a fahéjjal. Folyamatos kevergetés mellett hagy teljesen besûrûsödni. Amikor megáll benne a fakanál, elkészült. Ekkor keverd még hozzá a hideg vajat.
Lapátold egy zacskóba és formázd benne téglalappá. Tedd a mélyhûtõbe 30-40 percre, vagy 3-4 órára a sima hûtõbe.
tészta
Az élesztõt futtasd fel a langyos tejben, adj hozzá 1 t.k. cukrot is.
Géppel is kidolgozható a tészta, akkor mindent tégy a dagasztótálba és hagyd, hogy a gép végezze a dolgát.
Vagy egy nagy tálba tedd össze az összes hozzávalót, de a lisztbõl csak 60 dkg-t, a többi majd gyúrás közben segít.
Kezd el összedolgozni, ha kezd összeállni, akkor mehet a lisztezett deszkára és dolgozd rugalmas, sima tésztagolyóvá. Kicsit ragacsos, ezért kell mindig enyhén lisztezni, de a végére klassz lesz.
Az elkészült tésztát tedd vissza a tálba, fóliázd le és hagyd a duplájára kelni.
(nekem közben dolgom lett, így a hideg spejzban hagytam 4 órát pihenni a tésztát).
A megkelt tésztát lazán dolgozd át, majd nyújtsd 1 nagy télalappá.
A marcipánmasszát is nyújtsd egy téglalappá és helyezd a tészta közepére.
Vedd elõ a kidermedt mákos tölteléket, vágd le róla a zacskót, de az alján hagyd rajta és fordítsd a marcipánra, majd húzd le róla a maradék zacskót.
A tészta két végét hajtsd a mákra, majd a széleit alaposan nyomogasd össze, hogy ne jöhessen majd ki a töltelék.
Fordítsd el 90 fokkal és nyújtsd ki.
A csavart csigáknál itt már csak ketté hajtottam és nem hajtogattam tovább, de a hagyományosabb csigákhoz érdemes kétszer megismételni a hajtogatást, hogy minél levelesebb legyen a végeredmény.
Tehát hosszában hajtsd ketté a tésztát és nyújtsd széles téglalappá.
Ennél a csigánál fontos, hogy széles legyen a tészta, mert csíkokat kell vágni belõle és azok lesznek feltekerve. Nálam 22 cm széles lett a tészta, ez pont ideális méret és 2 cm széles csíkokra kell vágni.
A kapott csíkokat, kissé húzd meg, majd csavard meg és tekerd fel csigában, a tészta végét pedig hajtsd vissza a csiga alá.
A sima csigákat csak egyszerûen tekerd fel, vagy formázhatod kis kifliknek is, akkor háromszögeket kell vágni a tésztából, de elõtte még szükséges a plusz hajtogatás.
Sütõpapírral takart tepsire pakold és kend le a tetejüket felvert tojással és dugd a 175 fokra elõmelegített légkeveréses sütõbe, hogy aranybarnára süljenek. Nálam 20 perc volt, de ez sütõnként változhat.
tangzhong mákos-marcipános csavart csiga |
Csak, mert szeretem...kreatív gasztroblog