MÁKOS KOSÁRKA
sponsored links
Hozzávalók kb. 18 db-hoz:
a tésztához:
- 15 dkg liszt
- pici késhegynyi szódabikarbóna
- 10 dkg jéghideg vaj
- 5 dkg porcukor
- 2 tojássárgája
a formához:
- kevés vaj
- kevés liszt
továbbá:
- savanykás, piros lekvár (pl. meggy, áfonya, szeder)
a töltelékhez:
- 2 tojásfehérje
- 7,5 dkg porcukor
- 7,5 dkg darált mák
- pici késhegynyi szódabikarbóna
a tetejére:
- porcukor
- A szódabikarbónával összeforgatott lisztet és a porcukrot gyúródeszkára szitáltam, elmorzsoltam a vajjal, majd a tojássárgájával egynemû tésztává gyúrtam.
- A tojásfehérjét kemény habbá vertem, a vége felé hozzáadtam az átszitált porcukrot.
- Fakanállal beleforgattam a szódabikarbónával elvegyített mákot.
- A tésztát 2-3 mm vékonyan a kivajazott, kilisztezett kosárkaformákba nyomkodtam ? a formákat a legkönnyebben olvasztott, majd kissé visszahûtött vajjal tudjuk kivajazni, ecset segítségével.
- Vékonyan megkentem lekvárral, majd mindbe tölteléket adagoltam ? nem kell nagyon megtölteni, mert a mákos hab sülés közben meg fog emelkedni.
- Tepsire sorakoztattam, és elõmelegített, 180 fokos sütõben kb. 25 percig sütöttem.
- Pár percig hûlni hagytam, majd óvatosan kifordítottam a süteményeket a formákból.
- Miután kihûltek, porcukorral meghintve tálaltam.
A kosárkaformát a Cookori.com biztosította, a receptet pedig megtaláljátok a Kifõztük gasztromagazin januári számában is.