MÁKOS KOSÁRKA

2018-04-22

sponsored links


Hozzávalók kb. 18 db-hoz:
a tésztához:

  • 15 dkg liszt
  • pici késhegynyi szódabikarbóna
  • 10 dkg jéghideg vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 2 tojássárgája

a formához:

  • kevés vaj
  • kevés liszt

továbbá:

  • savanykás, piros lekvár (pl. meggy, áfonya, szeder)

a töltelékhez:

  • 2 tojásfehérje
  • 7,5 dkg porcukor
  • 7,5 dkg darált mák
  • pici késhegynyi szódabikarbóna

a tetejére:

  • porcukor




  • A szódabikarbónával összeforgatott lisztet és a porcukrot gyúródeszkára szitáltam, elmorzsoltam a vajjal, majd a tojássárgájával egynemû tésztává gyúrtam.
  • A tojásfehérjét kemény habbá vertem, a vége felé hozzáadtam az átszitált porcukrot.
  • Fakanállal beleforgattam a szódabikarbónával elvegyített mákot.
  • A tésztát 2-3 mm vékonyan a kivajazott, kilisztezett kosárkaformákba nyomkodtam ? a formákat a legkönnyebben olvasztott, majd kissé visszahûtött vajjal tudjuk kivajazni, ecset segítségével.
  • Vékonyan megkentem lekvárral, majd mindbe tölteléket adagoltam ? nem kell nagyon megtölteni, mert a mákos hab sülés közben meg fog emelkedni.
  • Tepsire sorakoztattam, és elõmelegített, 180 fokos sütõben kb. 25 percig sütöttem.
  • Pár percig hûlni hagytam, majd óvatosan kifordítottam a süteményeket a formákból.
  • Miután kihûltek, porcukorral meghintve tálaltam.



A kosárkaformát a Cookori.com biztosította, a receptet pedig megtaláljátok a Kifõztük gasztromagazin januári számában is.

Folytats a blogon ... hankka.blogspot.com/2018/04/makos-kos...

sponsored links

Keres?s