MÁKOS KEKSZ
sponsored links
Még tavasszal sütöttem ezt a kekszet. Azóta persze már többször, más formációban is, mert finom és porhanyós. Ezen recept alapján készült a Málnahabos illetve a Kávéhabos linzer is. Ebben a kekszben az egészben hagyott mákszemek, még finomabbá tették az amúgy is jó ízt. Mondanám, hogy dobozban sokáig eláll, de még nem volt alkalmam tesztelni, mert nem érték meg a másnapot...
Hozzávalók a tésztához: 40 dkg liszt, 30 dkg vaj, 2 evõkanál tej, 4 tojás sárgája, 8 dkg cukor, 1 csipet só, 3 evõkanál szemes mák.
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd egy fél órára a hûtõbe tesszük dermedni. Mikor lehûlt a tészta, lisztezett alapon kb. 2-3 mm vastagságúra kinyújtjuk és cakkos derelyevágóval tetszés szerinti alakzatokra felvágjuk. Nekem most négyzet alakú lett, betûnyomdával... A kész lapokat sütõpapírral bélelt tepsire átrakosgatjuk. A süteményt tegyük be a sütõbe 175 C-ra és süssük õket kb.15 percig. Ne süssük túl õket, inkább maradjanak szép világosak. Hagyjuk teljesen kihûlni, mert akkor válik igazán porhanyóssá. Finom, zamatos keksz. Pont az a "nem tudom abbahagyni" kategória.