MÁKOS - DIÓS BEIGLI
sponsored links
Közeledik a karácsony!
A beigli sütés eddig mindig az anyukám feladata volt.
Most is fog sütni, de ideje lesz már megtanulni nekem is.
25 dkg liszt
10 dkg vaj
1 tojás sárgája
5 dkg porcukor
1,5 dkg élesztõ
1 dl tej
csipet só
Az élesztõt langyos cukros tejben felfuttattam.
Az átszitált lisztben a lágy vajat elmorzsoltam.
A többi hozzávalókkal együtt sima tésztát gyúrtam.
Arra figyeljünk, hogy ne legyen túl kemény, de lágy se a tészta.
Tiszta kotnyharuhával letakartam és hagytam fél órát kelni.
Amíg a tészta pihent, addig elkészítettem a tölteléket.
12 dkg darált mák
5 dkg kristálycukor
1 dl tej
1 ek vanília aroma
1 citrom reszelt héja
1 tojás a kenéshez
Egy kis lábasban pár perc alatt összeföztem.
12 dkg darált dióval is elkészítettem.
Tehetünk bele mazsolát vagy aszalt gyümölcsöket is.
A tésztát két részre osztottam.
Téglalap alakúra kinyújtottam, de ugy, hogy nem liszteztem alatta.
Rákentem a tölteléket úgy, hogy a széleinél elhagytam 1-2 cm-t.
Jobb és bal oldalon behajtottam és alulról feltekertem.
Sütõpapírral kibélelt tepsibe tettem.
A tojás sárgáját elkevertem és lekentem vele a két rúd beiglit.
Hagytam, hogy hadd száradjon rá. Ez talán egy fél óra volt.
Ekkor lekentem a felvert tojásfehérjével és ezt is hagytam rászáradni.
A gázsütõt elõmelegítettem a 3-as fokozaton.
30 perc alatt megsütöttem.
Hagytam kihûlni és csak akkor szeltem fel.
Facebook oldalamhoz itt csatlakozhattok!
Jó étvágyat!