MÁKOS-CITRUSOS HÚSVÉTI KALÁCS
sponsored links
Pár hete annak, hogy Erika, aki szintén a Csatorna itteni oldalára vetõdött blogger, Húsvéti játékot hirdetett. A feladat egyszerû volt: süssünk kalácsot. Kalácsot én ugyan még nem sütöttem, de kuglófot, kelt tésztákat rengeteget.
Éppen elõzõ héten vágtam bele egy kakaós csiga készítésbe. Megmondom õszintén, hogy a friss élesztõhöz vagyok szokva, por élesztõt még soha nem használtam. Ennek ellenére nem gondoltam, hogy bajom lehet belõle, hozzákevertem a liszthez, bedagasztottam a tésztát és vártam a csodát. A csoda azonban nem jött. Csak néztem-néztem a kelni nem akaró, vérrel-verítékkel bedagasztott csiga tésztámat, és elmorzsoltam néhány könnycseppet a szemem sarkából. Azért megsütöttem, valamennyi el is fogyott, de csalódás volt. A kalács sütés ezek után kihívásnak tûnt. Ezúttal azonban neki estem az internet világának, és a-tól z-ig elolvastam, mit használak itt és hogyan friss élesztõ helyett. Az elsõ tanács az volt, menj be egy helyi pékségbe, nézzél szépen, és kérj friss élesztõt. Nekik ugyanis nagy tételben szállítják. Ehhez valahogy nem volt kedvem, féltem, hogy a végén még egy pie-t is rám sóznak. (még sohasem kóstoltam, szerintem nem is fogom.) A többi leírás használhatónak tûnt, és be is jött. Vagyis a szárított élesztõt is meg kell futtatni, vagy kovászt kell belõle gyártani. Én ez utóbbit választottam. Ezen kívûl pedig várni kell. Lassabban kel a tészta, mint a friss testvérével, így ezúttal türelemmel vártam. Annyira, hogy kelés közben elvittem a fiúkat a Central Parkba (kb 2 óra) hazatérve õk megebédeltek (+ 1 óra), majd nekiláttam a fonásnak. Négyes fonást választottam, amit itt láttam, a foszlós kalács alapreceptjét pedig Limarától lestem el, majd azt gyúrtam át citrusos-mákos változattá, amilyennek megálmodtam: kevés, egész mákot használtam, hogy a tészta megmaradjon könnyûnek és fehérnek, a citromhéj mellé pedig lime héjat is adtam, hogy még több íze legyen. A végeredmény klassz lett, máskor is fogok sütni kalácsot! De azért a friss élesztõ, az csak friss élesztõ...
Hozzávalók: ...