Muszaka
sponsored links
Mediterrán hangulat, ízorgia, zöldség, hús, finom fûszerek. Ez a muszaka titka. Hétvégén sütöttem ebédre. Annyira kiadós, hogy elég volt két napra, nem kellett mást fõznöm.
Íme, a recept.
Muszaka |
Hozzávalók:
80 dkg darált hús (bárány vagy sertés)
só
bors
oregano
1 rúd fahéj
2 babérlevél
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
4 evõkanál házi paradicsompüré
5 közepes krumpli
2 közepes padlizsán
A tetejére:
5 dl tej
4 evõkanál liszt
7 dkg vaj
só
szerecsendió
10 dkg reszelt parmezán sajt
A padlizsánokat alaposan megmosom, két végüket levágom, ezek nem kellenek.
Fél centi vastag karikákra szeletelem a padlizsánokat, besózom õket, és egy órára félreteszem.
A krumplikat héjastól odateszem fõni.
A vöröshagymát és az áttört fokhagymát 2 evõkanál olajon üvegesre pirítom. Rádobom a darált húst, és fehéredésig sütöm. Ekkor felöntöm 2 dl vízzel, hozzáadom a paradicsompürét, és ízlés szerint sózom, borsozom, megszórom oreganoval, belerakom a fahéjat és a babért. Készre fõzöm, ha szükséges, öntök még hozzá vizet, nehogy leégjen. Még forrón kiveszem belõle a fahéjrudat és a babérlevelet.
A padlizsánkarikákat kinyomkodom, hogy a sós levük távozzon. A karikák mindkét oldalát 2-3 evõkanál olajon megsütöm. Papírtörlõre szedem õket.
A megfõtt krumplikat hámozom és karikára vágom.
Egy 25x35 cm-s tepsit vékonyan kikenek vajjal, és elsõ rétegként kibélelem a fõtt krumpli felével. Erre jön a következõ réteg padlizsánkarikák harmadából, majd a darált hús fele. A maradék krumplit sorakoztatom a tepsibe, majd a padlizsán második harmadát, s a darált húst újra. A tetejére padlizsánkarikákat teszek.
Elkészítem a tetejére a besamelt. A tejet felforralom egy edényben. Egy másikban a vajat olvasztom meg, elkeverem a liszttel, s felöntöm a forró tejjel. Közben folyamatosan keverem, hogy csomómentes legyen. Legmegfelelõbb eszköz erre a fém cukrászhabverõ. Sózom, késhegynyi szerecsendiót szórok bele, és hozzákeverem a reszelt sajtot. Akkor jó, ha felolvad a besamel mártásban a sajt. Folyamatos keverés mellett besûrítem, és a muszaka tetejére simítom.
180 fokra elõmelegített, forró sütõbe teszem, 40-50 percig sütöm.
Tálalás elõtt hagyom kicsit hûlni, hogy gusztusos, szép kockákra tudjam szelni, és ne legyen folyós.